Alles over breedband internet

Snel internet, digitale televisie en onbeperkt kunnen bellen vanaf de vaste telefoon zijn diensten die niet mogelijk zouden zijn zonder een breedband internet verbinding. In Nederland heeft ieder huishouden de mogelijkheid aan te sluiten op een breedband verbinding en krijgt daarmee mogelijkheden zoals streaming video bekijken op YouTube, online gaming, eigen digitale foto’s up loaden etc.

Aanbieders van breedband internet bieden zogenaamde combinatiepakketten aan waarmee de consument vaak veel geld kan besparen. Het kan dan gaan om een Internet en TV aanbieding waarbij breedband internet met digitale televisie wordt gecombineerd of een internet en bellen aanbieding, beide ook wel een 2-in1 aanbieding genoemd. In een zogenaamd Alles in 1 pakket (of 3-in-1 pakket) worden breedband internet, digitale televisie en vaste telefonie als één totaalpakket aangeboden.

In Nederland wordt er via drie technieken breedband internet aangeboden door de verschillende aanbieders, met ieder hun eigen eigenschappen:

Internet via ADSL (en VDSL)

ADSL is een internetverbinding via de vaste telefoonlijn. Een kenmerk van ADSL is dat de downloadsnelheid sneller is dan de uploadsnelheid. ADSL2+ en VDSL zijn snellere vormen van ADSL. Bij zowel ADSL als VDSL speelt de afstand tussen de gebruiker en de wijkcentrale een grote rol. Voor ADSL geldt dat de kwaliteit van het signaal vanaf een afstand van twee kilometer aanzienlijk verminderd. Zo lang de verbinding tot stand wordt gebracht via een gewone telefoonkabel, is deze maximale afstand voor topprestaties voor VDSL zelfs nog minder. Mede hierom stapt men voor VDSL-aansluitingen steeds vaker over op het glasvezelnetwerk.

Kabel Internet

Bij kabelinternet verloopt de internet verbinding via het kabeltelevisienetwerk. Met kabelinternet zijn over het algemeen hogere snelheden voor zowel download (ophalen van bestanden van het internet) als upload (versturen van bestanden over het internet) haalbaar in vergelijking met ADSL. De snelheid van kabelinternet is de laatste jaren omhoog gegaan tot zo’n 50 tot 120 Mb. Anders dan bij ADSL is de snelheid van kabelinternet niet afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Kabel internet is doorgaans wel duurder dan ADSL en je bent gebonden aan de regionale kabel provider.

Glasvezel Internet

Een nieuwe techniek waarmee nog sneller internet, digitale televisie en telefonie kan worden aangeboden is via het glasvezelnetwerk. Breedband via glasvezel is een relatief nieuwe techniek die op dit moment op steeds meer plekken in Nederland wordt uitgerold. Waar telefoonlijnen en coaxkabels uit koperen draden bestaan bestaan glasvezelkabels uit flinterdunne glasvezels waardoor laserlicht wordt gestuurd, waarmee glasvezel een veel hogere capaciteit kan leveren in vergelijking met ADSL en kabel.

Voor ADSL en kabelnetwerken geldt veelal dat er reeds gebruik wordt gemaakt van glasvezelverbindingen van de centrale naar de wijkcentrale. Van de wijkcentrale tot de woning wordt gebruik gemaakt van ADSL of kabel. Zeker in de laatste maanden wordt de glasvezelverbinding in steeds meer gemeenten doorgetrokken tot de woning waardoor dit op steeds meer adressen beschikbaar is.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: