Internet via glasvezel, kabel of ADSL?

Je kan je internetverbinding op verschillende manieren in huis halen: via de kabel, glasvezel of DSL. Wat zijn de verschillen, en wat kan je het beste kiezen? Budger helpt je op weg.

Alles-in-1 via de kabel

Er zijn twee grote kabelaanbieders in Nederland: UPC en Ziggo. De twee bedrijven zijn in 2014 gefuseerd en de merknaam UPC is vanaf april 2015 niet meer in gebruik. Neem je internet af via Ziggo, dan neem je daar ook automatisch analoge tv bij af. Er zijn ook kleinere (regionale) aanbieders als Caiway en Zeelandnet.

De kwaliteit van internet en tv via de kabel is meestal uitstekend, maar vaak zijn de kabelaanbieders niet de goedkoopste optie. Ook kan je vaak maar één kabelprovider ontvangen, en dus ben je overgeleverd aan de grillen van die leverancier.

Alles-in-1 via ADSL

ADSL-providers zijn vaak de goedkoopste alles-in-1 aanbieders. De snelheid van je internetverbinding is vaak niet zo snel als er in eerste instantie beloofd wordt. Hoe verder je van de wijkcentrale afwoont, hoe langzamer je internet. Ook heb je bandbreedte nodig om digitale (HD) tv te kunnen kijken: kijk je tv, dan is je internet dus langzamer. Dit probleem hebben kabelproviders niet.

Alles-in-1 via glasvezel

Glasvezel is de nieuwste techniek. Dit is nog niet overal beschikbaar. Wil je weten of glasvezel al op jouw adres beschikbaar is, doe dan de postcodecheck en selecteer ‘Glasvezel’ bij het type verbinding.

Met glasvezel krijg je je eigen lijn, je deelt deze dus niet met je buren. Glasvezel is daarom een erg stabiele technologie. Via glasvezel kan je de allersnelste pakketten bestellen met snelheden tot wel 500 Mb/s. Wanneer zowel glasvezel als ADSL op je adres beschikbaar is, zal de provider er bijna altijd voor kiezen om een glasvezelverbinding aan te bieden.

Welke verbinding is het snelste?

Dat is glasvezel. Voor de veeleisende consument is dit de beste keuze. Game je graag online en kan je je echt geen haperingen veroorloven, dan is een glasvezelpakket ideaal. Ook is je downloadsnelheid is gelijk aan je uploadsnelheid, dat is bij ADSL of de kabel niet het geval. Het uploaden van grote bestanden (bijvoorbeeld tijdens het maken van een back-up in de cloud) is dat erg handig.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: