Welke internetsnelheid past bij mijn alles-in-1 pakket?

De downloadsnelheid van een internetvebinding wordt aangegeven met ‘Mb/s’, wat staat voor Megabit per seconde. De aangeboden snelheid begint bij 8 Mb/s en kan oplopen tot wel 500 Mb/s bij de snelste glasvezelverbindingen. Welke snelheid je nodig hebt, ligt aan je gebruik.

Wat is de gemiddelde internetsnelheid?

De gemiddelde snelheid ligt op ongeveer 10 Mb/s. Heb je een huishouden waar veelvuldig en simultaan gebruik wordt gemaakt van draadloos internet via laptops, tablets, smartphones en tablets, dan raden we een snelheid van 30 Mb/s tot 50 Mb/s aan om zorgeloos gebruik te kunnen maken van WiFi.

Hoe snel is mijn huidige verbinding?

Wanneer je niet weet hoe snel je huidige verbinding is, kan je een test uitvoeren. Doe deze test een paar keer zonder dat er andere activiteiten op het netwerk plaatsvinden, en check welke snelheid je huidige verbinding heeft. Op basis hiervan kan je op zoek gaan naar een nieuw alles-in-1 pakket en overstappen.

Kan ik mijn snelheid zelf aanpassen?

Het kan voorkomen dat je huidige WiFi-modem sneller kan werken dan nu staat ingesteld. Sommige modems hebben een maximale snelheid van bijvoorbeeld 50 Mb/s, terwijl je verbinding een maximale downloadsnelheid van 100 Mb/s heeft. Neem contact op met je provider wanneer dit het geval is. Vaak zal je nieuwe hardware ontvangen wanneer je hardware niet geoptimaliseerd is voor je alles-in-1 pakket. Ook kan je aan je provider vragen of er nog een snellere alles-in-1 aanbieding beschikbaar is op jouw adres.

Wat is de maximale snelheid die ik kan halen?

Dit ligt aan de locatie van je woning en welke verbindingen hier beschikbaar zijn. Op steeds meer plaatsen in Nederland is bijvoorbeeld glasvezel beschikbaar, waarmee je de snelste breedbandverbinding kan krijgen. Ook de afstand tot de wijkcentrale, het punt waar de internetkabels je wijk binnenkomen, heeft invloed op de maximale downloadsnelheid. Hoe verder je woning van de centrale af ligt, hoe langzamer je verbinding. Doe de postcodecheck op Budger en je ziet direct welke pakketten op jouw adres beschikbaar zijn.

Mijn ADSL-verbinding is ’s avonds langzamer, hoe kan dat?

Een ADSL- of VDSL-verbinding is een gedeelde dienst. Hoe meer mensen gebruik maken van een netwerk, hoe langzamer je verbinding wordt. Tussen 19.00 en 23.00 uur is het in Nederland online het drukst, waardoor je snelheid in kan boeten ten opzichte van bijvoorbeeld de ochtend of nacht.

Kabelverbindingen hebben hier geen last van. Internet je dus via een alles-in-1 pakket van bijvoorbeeld Ziggo of UPC, dan is je snelheid een stuk constanter.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: