Budger’s Energie Besparingstips

Energiebesparing Tip 1: Koop duurdere verlichting

Dat klinkt misschien niet als een besparing, maar op langere termijn gaat je dit veel geld opleveren.

Moderne LED-lampen hebben een langere levensduur dan gloeilampen en verbruiken ook nog eens veel minder energie. De kosten voor een LED-lamp liggen weliswaar wat hoger maar al na 3 maanden maak je winst. Op jaarbasis scheelt dit al snel €40,- to €70,- euro op je energierekening.

Energiebesparing Tip 2: Was je kleding op lage temperatuur

De wasmachine is er voor dagelijks gebruik. Geconcentreerd wasmiddel heeft geen hoge temperatuur nodig om die vervelende wijnvlek uit je favoriete kledingstuk te halen. Sterker nog, als je nog lang met je mooie jasje of hippe jeans over straat wilt zal deze een stuk minder snel slijten als je lage temperaturen gebruikt, en dus hoef je minder vaak naar de winkel. Dat is al een besparing op zich! Ook je energierekening laat dat niet koud, het verschil tussen 60 of 30 graden is snel €60,- per jaar, en draai je in een machine met een A+, A++ of A+++ energielabel komen daar nog een paar tientjes bij!

Energiebesparing Tip 3: Bespaar niet door aanschaf van nieuwe apparaten uit te stellen

De economie zit in een dip en iedereen op z’n of haar knip. Niet alleen Mark Rutte vind dat niet leuk, ook je energierekening is er bij gebaat dat je je spaarpotje opentrekt voor een nieuwe koelkast of televisie. Althans, als je huidige apparaat 10 jaar of ouder is. Nieuwe technieken maken nieuwe apparaten een stuk zuiniger in gebruik van elektriciteit. Een 40 cm brede LED-TV kost op jaarbasis qua energieverbruik nog maar €12,- tot €14,-.

Energiebesparing Tip 4: Zet je mooie nieuw aangeschafte LED-TV volledig uit!

Wanneer je moderen TV’s, maar ook decoders en Home Cinema Sets uitschakelt, blijven de toestellen in standby-modes staan. Sluit je tv, decoder, en overige apparatuur aan op een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar of gebruik een tijdschakelaar om alles uit te zetten. Stand-by verbruik tegen gaan bespaart jaarlijks tientallen euro’s aan stroomkosten.

Energiebesparing Tip 5: Investeer in zonnepanelen

Ok, dit levert je niet direct een extra vakantie op aan het einde van het jaar maar voor de bespaarder met visie kan dit wel eens de jackpot zijn. Indien je huis geschikt is voor zonnepanelen kun je overwegen hier gebruik van te maken. Prijzen voor panelen en de installatie hiervan varieren, maar er dient rekening gehouden te worden met zo’n €3000,- investering voor 6 panelen tot €4500,- voor 10 panelen. In ieder geval is het nog mogelijk (in 2013) een subsidie van 15% te ontvangen voor deze investering in energiebesparing. Grofweg is de terugverdientijd van de zelfvoorzienende panelen 10 tot 12 jaar waarna je ‘gratis’ stroom gaat gebruiken. Kijk maar eens bij naar de energiemeter van vrienden of familie met zonnepanelen, dan zul je zien dat deze terugloopt!

Energiebesparing Tip 6: Houd je energieverbruik bij met een Energieverbruiksmanager

Nog een reden om de smartphone op saaie feestjes uit je broek te halen: even checken hoe je energieverbruik er voor staat. Er bestaan verschillende energieverbuiksmanagers die het allemaal leuk maken om te besparen, variërend van een scherm dat thuis aan je muur hangt, een website waar je op inlogt of een app op je smartphone. Met sommige versies kun je apparaten ook aan- en uitzetten. Dat maakt dan weer indruk op je eigen feestje, die natuurlijk wel leuk is! Goed gebruik van de manager levert ook geld op, omdat je bijvoorbeeld een seintje krijgt als je de laatste weken te lang onder een te warme douche hebt gestaan.

Energiebesparing Tip 7: Gebruik een spaardouchekop

Waar een normale douchekop gemiddeld 10 tot 18 liter water per minuut verbruikt, verbruikt een goede spaardouchekop slechts 4 tot 7 liter. Het gebruik van een spaardouchekop scheelt dus niet alleen emmers met water, ook je CV-ketel heeft beduidend minder moeite dit water op aangename temperatuur te krijgen. Wist je trouwens dat je beter drie keer kunt douchen dan één keer in bad (gemiddeld 120 liter water) kunt gaan, qua energieverbruik.

Energiebesparing Tip 8: Stap over van Energie leverancier!

Last maar zeker niet least: gebruik Budger’s handige Energie Vergelijker en weet binnen enkele klikken of je in aanmerking komt voor een besparing oplopend tot €500,- per jaar!

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: