Hoe werkt terugleveren van elektriciteit precies?

Wanneer je zelf elektriciteit opwekt, door zonnepanelen maar bijvoorbeeld ook door een windmolen of een warmtepomp, kun je dit zelf gebruiken maar ook invoeden op het elektriciteitsnet. Dit wordt het terugleveren van elektriciteit genoemd.

Energiebedrijven maken qua mogelijkheden voor het terugleveren van elektriciteit onderscheid tussen huishoudens die minder dan 5000 kWh terugleveren en huishoudens die meer dan dit leveren. Lever je minder dan 5000 kWh dan wordt de teruglevering van het eigen verbruik afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd.

Voorbeeld

Stel dat je jaarlijks 3000 kWh met zonnepanelen opwekt, en je eigen verbruik is 4000 kWh. In dat geval brengt het energiebedrijf voor de niet geleverde 1000 kWh het leveringstarief en de belastingen in rekening.

Meer dan 5000 kWh terugleveren

Huishoudens die meer dan 5000 kWh terugleveren aan het energiebedrijf dienen over het deel dat niet zelf is verbruikt een zogenaamde ‘redelijke terugleververgoeding’ betaald te krijgen. Hoe hoog de terugleververgoeding is, hangt af van het energiebedrijf.

Hoogte terugleververgoeding

ACM (Autoriteit Consument & Markt) beoordeelt en houdt toezicht op de terugleververgoeding. Stel dat je jaarlijks 6000 kWh teruglevert, dan wordt tot 5000 kWh gesaldeerd en over de resterende kWh’s ontvang je de terugleververgoeding. De hoogte verschilt per leverancier.

Slimme meter

Indien je meer dan 5000 kWh per jaar terug kan leveren is het verstandig een slimme meter te plaatsen. Op deze slimme meter kun je direct zien wat je zelf verbruikt en wat je teruglevert aan het net. Zo heb je op ieder gewenst moment inzage in het verbruik en de opbrengsten. Mocht je nog niet beschikken over een slimme meter dan kun je deze aanvragen bij de netbeheerder. De plaatsing hiervan kost maximaal €67,76.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: