Ik overweeg zonnepanelen, waar moet ik op letten?

Steeds vaker kiezen mensen er voor om het dak van het huis te gebruiken voor de installatie van zonnepanelen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het bijdragen aan een beter milieu en natuurlijk een flinke besparing op de energiekosten.

Zonnepanelen worden steeds beter, tegenwoordig ligt het maximale rendement op 22%, wat wil zeggen dat 22% van het zonlicht kan worden omgezet in bruikbaar stroom. Standaard zonnepanelen leveren tussen de 14% en 16% rendement. Daarnaast gaan de tegenwoordige zonnepanelen minimaal 20 jaar mee, waarbij installateurs veelal minimaal 10 jaar garantie geven op de panelen.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Het aantal benodigde zonnepanelen is afhankelijk van het aantal kilowattuur dat je per jaar verbruikt en welke deel hiervan je wilt opwekken door middel van zonnepanelen. Ruwweg verbruikt een tweepersoons huishouden 3500 kWh per jaar en heb je 16 panelen nodig wanneer je alles via zonne-energie wilt opwekken. Een gezin met 3 kinderen moet denken aan zo’n 25 panelen.

Rendement

Het te behalen rendement hangt natuurlijk af van de grootte en ligging van het dak. Zonnepanelen geplaatst op zuidelijke richting behalen het meeste rendement, in de praktijk leveren daken die in de richting van het oosten of westen liggen ook geen probleem. Daken met noordelijke richting zijn helaas over het algemeen niet rendabel. De optimale hellingshoek van het dak is 35 graden, al is een hoek tussen de 20 en 60 graden ook geschikt. Verder heeft iedere vorm van beschaduwing door bijvoorbeeld bomen een negatieve invloed op het rendement.

Subsidie

Voor de installatie van zonnepanelen kun je in aanmerking komen voor subsidie. Voor 2013 heeft de Nederlandse overheid hier 30 miljoen voor gereserveerd. Een aanvraag voor subsidie kun je digitaal indienen bij AgentschapNL via het e-loket. Het maximale subsidiebedrag waar je voor in aanmerking kunt komen bedraagt €650,-.

Terugverdientijd

Voor de terugverdientijd van zonnepanelen geldt de volgende vuistregel: Gemiddeld is de terugverdientijd inclusief installatie 8-9 jaar (zonder subsidie). En 7-8 jaar als je de installatie van de zonnepanelen zelf doet.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: