Kan ik het beste een vast of een variabel energiecontract kiezen?

Nadat je gebruik hebt gemaakt van de Energievergelijker van Budger zie je in 1 oogslag wat de beste energie aanbiedingen voor jouw postcode zijn. Je kunt vervolgens kiezen voor een variabel of een vast contract.

Variabel contract

Bij een variabel contract staan de energietarieven niet vast en mag de aanbieder deze tarieven 2 maal per jaar wijzigen. Dit gebeurt over het algemeen op 1 januari en 1 juli. Afhankelijk van de prijzen van de energiemarkt kunnen de tarieven dalen of stijgen. Het voordeel van een variabel energietarief is dat je profiteert van de geldende tarieven. Gedurende de looptijd van het contract heb je echter geen zekerheid over de energietarieven.

Vast contract

Kies je voor een aanbieding met vaste energietarieven dan heb je gedurende de looptijd van het contract de zekerheid van een vast tarief. Je weet dus precies waar je aan toe bent en dat is comfortabel. Wanneer de energieprijzen dalen gedurende het contract profiteer je hier echter niet van.

Prijsstijgingen

De afgelopen tien jaar hebben we vooral prijsstijgingen gezien op de energiemarkt. Dit zou er voor pleiten te kiezen voor een vast energietarief. De algemene verwachting is dat de energieprijzen ook de komende jaren zullen stijgen, echter niet zoveel als de afgelopen 10 jaar. De Consumentenbond adviseert daarom energietarieven voor een jaar vast te zetten en na afloop opnieuw te bekijken wat de beste energie aanbiedingen zijn.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: