Wat doen meetbedrijven precies?

Het meetbedrijf is het bedrijf waar je je energiemeter van huurt. In veel gevallen gaat het om de netbeheerder. Daarnaast verkopen, installeren, beheren en onderhouden meetbedrijven de gas- en elektriciteitsmeters. Om dit te kunnen doen dient een meetbedrijf gecertificeerd te zijn.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de energiestanden aan de energieleverancier. Ook als je overstapt neem je de meterstand zelf op. Daarnaast komt in veel gevallen het meetbedrijf minimaal eens per 3 jaar bij je langs om de standen op te nemen. Dit kost je niets, het zit reeds in de verhuurkosten opgenomen. Steeds meer consumenten maken gebruik van zogenaamde slimme meters. Dankzij deze meters hoeft het meetbedrijf niet meer bij je thuis langs te komen maar worden de standen vanaf afstand afgelezen.

De meterhuur betaal je over het algemeen aan het energiebedrijf, wat op de energierekening als ‘meterhuur’ staat vermeld. Het energiebedrijf zorgt er vervolgens voor dat deze huurkosten worden betaald aan het meetbedrijf, veelal de netbeheerder.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: