Wat is het verschil tussen transportkosten en leveringskosten?

Voor het beheer van een of meerdere netwerken wordt op grond van de wet per gebied een netbeheerder aangewezen. Deze netbeheerder, die je overigens niet zelf kunt kiezen, is verantwoordelijk voor de aanleg van de netwerken en het transport van elektriciteit of gas.

Om dit mogelijk te maken worden er transportkosten in rekening gebracht, welke dus zijn bedoeld voor de netbeheerder. De energieleverancier maakt gebruik van het netwerk om levert via het netwerk de energie bij je thuis. Hiervoor gelden leveringskosten en hier kan wel op worden bespaard. Zowel transportkosten als leveringskosten beslaan ongeveer 30% van je energierekening.

De transportkosten van energie zijn de kosten voor het gebruik van het netwerk en worden uiteindelijk betaald aan de netwerkbeheerders. De leveringskosten zijn de kosten van de energielevering van de energieleverancier. Dit zijn de kosten waarop bespaard kan worden. De transportkosten beslaan ongeveer 30% van je energierekening. De leveringskosten beslaan eveneens ongeveer 30% van je energierekening.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: