Wat te doen als de energierekening hoger uitvalt dan verwacht?

De jaarlijkse energierekening kan voor sommigen voor vervelende verrassingen zorgen, wanneer deze een stuk hoger uitvalt dan was verwacht. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de rekening hoger is uitgevallen dan voorgaande jaren, welke hieronder zijn opgesomd:

De meterstanden zijn geschat

Vooral wanneer in een huishouden gebruik wordt gemaakt van een standaard meten worden de meterstanden door de energieleverancier geschat op basis van historische gegevens. Deze schattingen kunnen in verschillende gevallen een stuk hoger liggen dan het daadwerkelijke verbruik.

Dit kan het geval zijn wanneer je bent verhuisd en een stuk minder verbruikt dan de vorige huiseigenaar of wanneer er bijvoorbeeld een kind of kinderen uit huis zijn gegaan waardoor het energieverbruik sterk is verlaagd. Op de meeste energierekeningen valt terug te zien of het gaat om een geschatte meterstand, dit wordt er dan bij vermeld. Neem bij twijfel over de geschatte stand zelf de meterstanden op, noteer deze en bel het energiebedrijf voor een herziende rekening.

Je hebt meer energie verbruikt dan normaal

Probeer, wanneer je een energierekening hebt ontvangen die hoger is dan verwacht, na te gaan of je in het afgelopen jaar meer hebt verbruikt dan normaal. Wellicht was het een jaar met een beduidend koudere winter waardoor je de thermostaat vaker wat hoger hebt gezet? Of heb je het afgelopen jaar een nieuwe, grotere, televisie aangeschaft? Misschien ben je niet op vakantie geweest en heb je daardoor het hele jaar door gebruikt gemaakt van warm water? Mocht je geen enkele oorzaak kunnen vinden voor de hogere rekening, neem dan contact op met het energiebedrijf, zij kunnen gedetailleerd achterhalen waarin de stijging van de kosten hebben gezeten.

Je vaste energietarief is verlopen

Wanneer je bij het aangaan van je huidige energiecontract hebt gekozen voor een vast tarief voor een bepaalde tijd, kan het zijn dat deze termijn is afgelopen en dat de vastgelegde tarieven niet meer gelden. Je betaalt dan op dit moment de geldende markttarieven. Maak om deze reden altijd een aantekening in je agenda wanneer je energiecontract afloopt zodat je kunt nagaan of de tarieven tijdens het duur van het contract zijn gestegen. Mocht dit het geval zijn kun je met Budger’s energievergelijker opnieuw een berekening doen op basis van je energieverbruik en achterhalen waar op dat moment de beste energie aanbieding geldt. Op deze manier kun je opnieuw veel geld besparen!

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: