Sim only versus abonnement met toestel

Het verschil tussen een SIM Only abonnement en een regulier abonnement met smartphone is groter dan je denkt. De maandelijkse kosten zijn hier natuurlijk een goed voorbeeld van, maar we kunnen nog meer zaken tegen over elkaar zetten om duidelijk de verschillen en overeenkomsten nader toe te lichten.

Verschil in maandelijkse kosten

Een belangrijk punt, en direct ook het grootste verschil, zijn de maandelijkse kosten. Bij een SIM Only abonnement betaal je puur en enkel de kosten voor de aansluiting. Bij een regulier abonnement met toestel betaal je ook nog eens de kosten over het toestel. Deze kosten zijn vaak op deze manier verwerkt dat de provider doet vermoeden dat het de kosten voor het abonnement zijn, maar feitelijk betaal je in een bepaalde contracttermijn het voorgefinancierd toestel door de provider gewoon af. Hierdoor zijn de maandelijkse kosten in het laatste geval altijd hoger. De maandelijkse kosten van een SIM Only abonnement kunnen daarnaast nog eens een stuk lager uitvallen wanneer je naar een kleinere provider gaat die nog lagere kosten hanteert in vergelijking met een grotere provider.

Verschil in aanbieders

Op het gebied van SIM Only zijn er ontzettend veel aanbieders in Nederland. Providers die ook werkelijk een toestel bij een abonnement verkopen zijn makkelijk op twee handen te tellen. Door het enorm aantal aanbieders op het gebied van SIM Only zijn er ook verschillende tarieven en verschillende diensten beschikbaar. Op een eigen unieke wijze wil de provider natuurlijk klanten werven. Bij een regulier abonnement zie je uiteraard ook aanbiedingen, maar wordt er vooral gestunt op de nieuwste technieken zoals 4G, terwijl het bij SIM Only vaak echt om de prijs gaat.

Kiezen voor een normaal abonnement

Er zijn ook overeenkomsten tussen beide abonnementsvormen. Beide bieden namelijk belminuten aan op een netwerk, eventueel met SMS en mobiel internet. Ondanks dat je goedkoper belt met een SIM Only zul je dus verder geen slechtere verbinding hebben of op minder plaatsen dekking hebben. Hierin is gelukkig geen onderscheid gemaakt en kun je net zoveel bellen en overal bellen net als iedere andere klant met een regulier abonnement.

Mobiel internet

In vergelijking met een regulier abonnement met toestel kan er op het gebied van mobiel internet wel een verschil optreden. Kleinere providers bieden namelijk standaard geen 4G internet aan, maar tegen een meerprijs kan dit wel geactiveerd worden. Ben hier dus wel bewust van dat je dit dan ook activeert als je dit wenst, want vaak wordt deze vraag tijdens de bestelling over het hoofd gezien. Er zijn ook kleine SIM Only providers die deze mogelijkheid niet bieden. Er is dus wel degelijk een verschil in internetsnelheid tussen de verschillende abonnementsvormen.

Contractsduur

Bij een SIM Only abonnement bestaat er ook de mogelijkheid voor een maandelijks contract, iets wat bij een abonnement met toestel niet mogelijk is. Niet alle SIM Only providers bieden deze mogelijkheid aan, maar het begint wel steeds meer te komen. Een SIM Only abonnement is dan maandelijks opzegbaar en dit geeft jou natuurlijk ook meer vrijheid. Bij een abonnement met een toestel ben je al direct gebonden aan een contract voor een jaar of zelfs twee jaar.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: