4G, wat kan ik ermee?

4G

4G is een term die smartphone-land langzaam overneemt, maar waar nog veel onduidelijk over bestaat. 4G is de opvolger van 3G, en met 4G-verbindingen kan je razendsnel mobiel internetten. Je kan met maximaal 125 Mb/s downloaden – dat zijn snelheden die je over je reguliere breedband-verbinding nog niet eens haalt. Nederlandse providers bieden die snelheden overigens nog niet aan.

Downloadsnelheid met 4G

Het zal echter een kwestie van tijd zijn voor we met 4G moeiteloos een film in HD-kwaliteit kunnen downloaden. Op dit moment bieden de snelste abonnementen downloadsnelheden van zo’n 50 Mb/s. Daarmee kan je moeiteloos surfen, Skypen en zelfs video’s en muziek streamen, zonder haperingen.

Wel zit er een verschil tussen de beloofde snelheid en de praktische snelheid. Wanneer een provider 50 Mb/s belooft, kan je er in de praktijk van uit gaan dat je met 15 tot 30 Mb/s kan downloaden.

4G abonnementen vergelijken

Bij Budger heb je de mogelijkheid om te filteren op abonnementen waarmee je toegang hebt tot 4G-netwerken. Zo weet je direct welke provider het goedkoopste abonnement met 4G aanbiedt.

Hoe weet ik of ik gebruik maak van 4G?

Als je gebruik maakt van een Android toestel of iPhone, dan zie je boven in de statusbalk een icoontje staan met daarin de huidige verbinding. Ben je verbonden met een 4G-netwerk, dan staat dat daar aangegeven met bijvoorbeeld ‘4G’, ‘LTE’ of ‘L’. Dit verschilt per besturingssysteem.

4G bij Nederlandse providers

Zowel KPN, T-Mobile als Vodafone rollen in Nederland hun eigen 4G-netwerk uit. Dit is in 2013 begonnen in de randstad, en heel Nederland is in de zomer van 2014 voorzien van de nieuwste mobiele standaard. Tele2 begint in 2014 met de uitrol van haar eigen 4G-netwerk. Wel zal het de masten delen met T-Mobile.

KPN heeft als eerste provider een volledige 4G-dekking in Nederland weten te behalen. Vodafone heeft vanaf september 2014 een landelijke 4G-dekking.

KPN simonly banner 728x90

4G op je iPhone

Niet alle iPhones zijn geschikt om verbinding te maken met 4G-netwerken. Zorg er voor dat je niet een 4G-abonnement afsluit zonder zeker te weten dat jouw iPhone geschikt is om de hogere snelheden te kunnen gebruiken. De iPhone 5, 5C en 5S zijn op dit moment geschikt om met 4G-netwerken te kunnen werken.

4G in het buitenland

Ben je buiten Nederland, dan zal je voornamelijk nog gebruik maken van de langzamere 2G- en 3G-standaarden. In steeds meer landen wordt echter 4G uitgerold, dus ook buiten de landsgrenzen internet je straks snel met 4G. Hou er rekening mee dat je snel meer verbruikt via 4G: het is verstandig om een aparte databundel voor je vakantie af te sluiten om hoge rekeningen te voorkomen.

Wat is het verschil tussen 4G en LTE?

4G is de afkorting van ‘4th generation’ mobiele netwerken. Daar zit een techniek achter die ‘LTE’ heet, wat staat voor ‘Long Term Evolution’. Beide geven hetzelfde aan.

Waarom werkt 4G niet op mijn smartphone?

Je hebt een smartphone nodig die geschikt is om te communiceren met de nieuwe 4G-uitzendmasten. Deze werken op andere frequenties, en het kan zo zijn dat jouw toestel deze frequenties niet ondersteund. Hier is niets aan te doen, behalve een nieuw toestel aanschaffen die wel over 4G-ondersteuning beschikt.

Wat kunnen we van 5G verwachten?

Hoewel de eerste providers (zoals het Japanse NTT DoCoMo) al aan het testen zijn met 5G, de opvolger van 4G, wordt deze technologie pas in 2020 verwacht. Wel zal 5G maar liefst 100 keer sneller worden dan 4G.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: