Abonnement bestellen: welke contracten zijn er?

Als je een nieuwe abonnement gaat bestellen of je huidige abonnement wilt verlengen, dan zijn er in de regel twee opties: je kan kiezen voor een 1-jarig of een 2-jarig contract.

Met sim only abonnementen heb je daarnaast (bij sommige providers) de keuze voor een maandelijks contract. Welke vorm je ook kiest: zorg dat het abonnement aansluit bij je bel- en surfgedrag om onnodige kosten te voorkomen. Het voordeel van een abonnement is dat je nooit meer je tegoed hoeft op te waarderen. Zelfs als je over je bundel heengaat, zal dit netjes door je provider iedere maand in rekening worden gebracht.

1-jarig contract

Kies je voor een 1-jarig abonnement, dan heb je uiteraard het voordeel dat je na slechts een jaar alweer kunt overstappen. Wil je het liefst altijd de nieuwste telefoon, dan is dit de beste optie. De meeste fabrikanten, zoals Samsung en Apple, brengen ieder jaar een nieuw topmodel uit. Wel is een 1-jarig abonnement meestal minder voordelig en moet je een bijbetaling doen voor het toestel.

2-jarig contract

Een 2-jarig contract is de voordeligste optie. Vaak geven netwerken betere acties op 2-jarige abonnementen, omdat ze je dan langer als klant kunnen binden, en je voor meer inkomsten garant staat. Wil je een duurdere smartphone bij een abonnement, maar heb je geen trek in een eenmalige bijbetaling voor de telefoon? Dan ben je al snel op een 2-jarig contract aangewezen.

Leasecontracten

In 2012 heeft KPN als eerste provider in Nederland zogenaamde lease-contracten opgesteld. De telefoon die je bij je abonnement krijgt, blijft van de provider. Het voordeel hier aan is dat je geen bijbetaling hoeft te doen voor je nieuwe smartphone. Naast KPN zijn de abonnementen ook bij Hi en Telfort geïntroduceerd, beide dochterbedrijven van KPN. Deze abonnementsvormen zijn echter niet populair: KPN en Hi hebben de lease-abonnementen zelfs al weer afgeschaft.

Wanneer betaal ik aansluitkosten?

Als je een nieuw abonnement afsluit, dan betaal je bijna altijd aansluitkosten. Deze bedragen ongeveer 30 euro. Verleng je je abonnement, dan hoef je geen aansluitkosten te betalen.

Actueel overzicht van abonnementen

Op Budger vind je een actueel overzicht van alle smartphone abonnementen van Nederland.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: