Besparen op je smartphone: 5 tips

Iedereen wil graag de nieuwste smartphone hebben, maar veel factoren spelen een rol bij de keuze. Uiteraard zijn de maandelijkse kosten een belangrijke factor bij het maken van een beslissing. Ook de eenmalige bijbetaling van de smartphone met abonnement kunnen een doorslag geven in de aanschaf. Budger geeft enkele adviezen waar je flink op kunt besparen als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone met abonnement.

Tip 1: koop je toestel los

Je kunt zeker geld besparen met een mobiel abonnement. De nieuwste smartphones zijn in combinatie met een abonnement vaak ‘gratis’, hoewel je het toestel dan gedurende 12 of 24 maanden aan het afbetalen bent. Je kunt de smartphone echter ook los kopen. De investering is in eerste instantie hoog, maar daar staat tegenover dat de maandelijkse kosten van een sim only abonnement flink lager zijn. Onderaan de streep kan dit voordeliger zijn, maar let op: met name duurdere toestellen zoals de nieuwste iPhone of Samsung kunnen met een ‘normaal’ abonnement voordeliger uitpakken!

Tip 2: stap over van prepaid naar sim only

Ook de overstap naar een nieuwe smartphone met abonnement kan je maandelijks veel schelen als je gewend was om prepaid te bellen. De gemiddelde bel- en datakosten bij prepaid liggen vele malen hoger ten opzichte van de tarieven van een (sim only) abonnement. Met een mobiel abonnement kun je dus al snel geld besparen ten opzichte van prepaid.

Tip 3: kies het één-na-nieuwste toestel

Uiteraard is het leuk om het nieuwste en snelste model in bezit te hebben, maar de voorganger is vaak een stuk goedkoper en doet qua hardware niet veel onder voor het nieuwste toestel. De aanschaf kan soms enkele honderden euro’s schelen. Veel fabrikanten voorzien ook het één-na-nieuwste model van software-updates zodat je altijd de nieuwste apps kan draaien. Een dergelijke toestel zal ook sneller gratis verkrijgbaar zijn bij een goedkoper abonnement – het is absoluut de moeite waard om dit te bekijken.

Tip 4: mobiel internet

Een groot deel van je abonnementskosten zit in de databundel. Toch kan hier je hier op besparen door zoveel mogelijk op WiFi-netwerken in te loggen. Het laten aan staan van WiFi op je smartphone zal niet veel van je accu vereisen en hiermee belast je je databundel niet. Door een lagere databundel te kiezen kan je flink besparen.

Tip 5: bekijk toestellen van onbekende merken

Veel fabrikanten, zoals Samsung, Apple, LG en HTC rekenen hoofdprijzen voor hun beste smartphones. Prijzen van rond de 500 of 600 euro zijn normaal. Andere, minder bekende fabrikanten, zoals Honor, Alcatel of Huawei bieden dezelfde specificaties aan tegen gunstigere prijzen.

Ondanks dat deze merk minder bekend zin, bieden de toestellen vaak een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Neem bij de keuze voor een toestel dus ook deze merken mee. Besparingen van 200 euro op een nieuwe smartphone zijn haalbaar bij deze fabrikanten, zonder in te boeten op kwaliteit.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: