Bespaartips voor uitwonende studenten

Het is bijna zover. Nog even doorbijten, tanden op elkaar en voor de laatste keer door alle saaie studiestof heen worstelen om klaar te stomen voor de spannende examenweken. En uitgerekend dit jaar is de zomer al in maart begonnen. Ja, je wordt flink op de proef gesteld maar het is het meer dan waard. Nog een paar maanden, een lange vakantie, en dan begint het studentenleven.

studenten

Kies je ervoor om op kamers te gaan? Gefeliciteerd! Een te gekke tijd met naast het harde studeren ook veel vrije tijd voor sporten, uitgaan en huisfeestjes. Om deze mooiste jaren van je leven zo prettig mogelijk te beleven is het goed om alvast de bijkomende kosten op een rijtje te hebben en te kijken waar je kunt besparen zodat je je geld uit kunt geven aan de leuke aspecten van het studentenleven.

 

Nibud heeft onderzoek gedaan naar de kosten voor uitwonende studenten, waaruit blijkt dat je naast collegegeld rekening dient te houden met de volgende gemiddelde kosten voor levensonderhoud en verzekeringen:

  • € 341,- huur
  • € 152,- boodschappen
  • € 84,- studieboeken
  • € 48,- vervoer (naast de OV-kaart)
  • € 130,- ontspanning, uitgaan en sport
  • € 58,- kleding en schoenen
  • € 106,- zorgverzekering
  • € 58,- (mobiele) telefoon, internet, televisie

Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2014/2015 bedraagt € 1.906,-, een bedrag van € 159,- per maand.

Nadat je dit (natuurlijk zonder rekenmachine) bij elkaar hebt opgeteld zul je concluderen dat studeren niet goedkoop is. En misschien zie je wel kostenposten waar je op dit moment meer geld aan uitgeeft. Een goed moment om bij jezelf te rade te gaan waar je kunt besparen. Budger helpt je hier graag bij.

Internet, Televisie en Telefonie

Huur je een straks een kamer met een eigen internetverbinding of deel je de internetverbinding met huisgenoten? Check in beide gevallen goed welke aanbieders er op je adres beschikbaar zijn en welke aanbieding ze voor je hebben. Vind via onze postcodecheck eenvoudig de internet aanbieders die je kunt kiezen en bepaal of je naast internet ook gebruik wilt maken van een (digitale) televisie aansluiting en/of vaste telefonie. Wil je alles kunnen gebruiken kies dan zeker voor een Alles in 1 pakket oplossing, dit scheelt je snel een paar tientjes per maand. Wanneer je de aansluitingen gaat delen met huisgenoten neem dan nu al contact met elkaar op om af te stemmen wat de wensen zijn en wat de beste aanbieder is. Houd hierbij vooral rekening met het aantal televisieaansluitingen en de internetsnelheid. Hoe meer mensen gebruik gaan maken van het pakket, hoe meer de lijn zal worden belast. Natuurlijk kies je voor een WiFi modem zodat je overal lekker draadloos kunt internetten. Heb je dan nog wel een televisie nodig? Op je laptop kun je immers overal online televisie kijken.

Smartphone

Een beetje student heeft natuurlijk een smartphone op zak. Zo blijf je via social media goed op de hoogte van alles wat er in je studentenstad gebeurt en tweet, app en Instagram je dagelijks je avonturen naar je studievriend(inn)en. Kost natuurlijk wel weer wat. Of kun je hier ook geld op besparen. Wij denken van wel. De laatste tijd proberen aanbieders van smartphone abonnementen mensen vooral te verleiden om voor een hoge (dure) databundel te kiezen. Je zult vaak het advies krijgen minimaal een 1000MB te gebruiken. Uit onderzoek blijkt echter dat de gemiddelde Nederlander nog geen 500MB aan internet verbruikt op de smartphone. En laat jij als student nu ook nog eens praktisch overal gebruik kunnen maken van WiFi (op school, de campus, je studentenhuis, de stamkroeg en je favoriete eetcafe). Overweeg daarom een niet te hoge databundel. Een losse smartphone kopen in combinatie met een sim only abonnement is hierbij een prima overweging. Vaak is dit goedkoper dan de combinatie van smartphone en abonnement.

Voorbeeldje? Je kunt al vanaf €11,- per maand 500MB verbruiken en 250 minuten bellen. Sms-en doe je natuurlijk allang niet meer. Kies vervolgens voor een complete maar goedkope smartphone zoals een Nokia Lumia 520, kost je nog geen €125,-!

Verzekering

Verder is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Als student moet je in ieder een zorgverzekering hebben. Vanaf je 18e ben je verplicht verzekert te zijn voor zorg, waarbij je tijdens je studie je eventueel via je ouders kunt verzekeren. Ieder jaar kun je in december je zorgverzekering kiezen en eventueel overstappen. Veel zorgverzekeringen bieden voordelige studententarieven. Het kan dan ook goedkoper zijn om zelf een verzekering af te sluiten. Vergeet ook vooral niet zelf zorgtoeslag aan te vragen als je 18 jaar of ouder bent.

Energie

Over het algemeen betaal je als student op kamers een vast bedrag per maand voor gas, water en elektriciteit. Aan het eind van het jaar wordt dan gekeken naar je werkelijke verbruik en moet je bijbetalen of krijg je geld terug. Als je een kamer huurt, betaal je soms een all-in bedrag: de energiekosten zijn dan bij de huurprijs inbegrepen. Vraag dit zeker na. De huurprijs dient dan te zijn opgebouwd uit kale huur en de servicekosten (energie). Bereken of er een ‘eerlijke’ prijs wordt gevraagd voor de energiekosten.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: