De perfecte smartphones voor ouderen

Smartphones voor ouderen

Steeds meer ouderen stappen over op de smartphone. Het kan vaak meerdere redenen hebben, waaronder om bereik te zijn en te blijven, maar ook om in contact te blijven met de kleinkinderen via Facebook of WhatsApp. De huidige generatie ouderen merkt dat dit vaak een goede oplossing is om snel even wat contact te onderhouden. Toch is de overstap naar een smartphone nog niet zo eenvoudig als dat het lijkt en komt er meer bij kijken.

Smartphones met een groot scherm

Er zijn een legio smartphones te koop met een groot scherm, maar in dit geval lijkt ons een 5 inch scherm een prima optie. Alles is duidelijk afleesbaar en in veel gevallen is de lettergrootte ook nog makkelijk aanpasbaar. Hierdoor zijn ook belangrijke knoppen goed leesbaar, maar ook kunnen berichten met een groter lettertype worden getoond. Het grote scherm heeft ook als voordeel dat het voor ouderen net wat makkelijker werkt dan wanneer er een kleinere smartphone in handen is.

Besturingssysteem erg belangrijk bij de keuze voor ouderen

In dit geval kunnen wij een tweetal besturingssystemen aanraden. Wij hebben het hier dan over smartphones die werken op basis van Android of op basis van Windows Phone. Toch heeft het laatste besturingssysteem onze voorkeur, mede door de grote tegels op het startscherm en de fijne, maar simpele werking. Het is juist dit besturingssysteem die als meest eenvoudig te boek staat als het gaat om het gebruik en dat is dan ook precies wat wij zoeken. Afhankelijk van de instellingen op Android is hier ook prima iets aan te passen al heeft dit wel wat meer kennis nodig.

Handige applicaties voor ouderen

Wij kunnen ons voorstellen dat ouderen graag in contact willen blijven met hun eigen kinderen of kleinkinderen. Sociale media zoals Facebook is hier natuurlijk uitstekend geschikt voor en voor het vlugge contact is WhatsApp natuurlijk ook een mooi alternatief. Ook kunnen wij ons voorstellen dat de smartphone kan gaan dienen als tijdverdrijf. Zo kun je makkelijk applicaties downloaden zoals Wordfeud of andere denksporten en gezellige spellen om zo eens lekker te ontspannen. Het gebruik van de applicatie ligt af van de ontwikkelaar en is niet gebaseerd op het besturingssysteem. Wel kan het voorkomen dat het bijvoorbeeld niet beschikbaar is voor Windows Phone, maar wel voor Android. Doorgaans zijn de meeste applicaties sowieso wel beschikbaar voor Android.

Smartphone voor ouderen kopen

Ouderen zullen niet gauw hun mobiele telefoon gaan gebruiken om te bellen. Het is daarom verstandig om de smartphone los te kopen. Hierbij is het dus ook van belang om een budget vast te stellen om zo de aankoop enigszins binnen de perken te houden. Tot maximaal 250,- zijn er al prima smartphones te vinden die over een 5 inch scherm beschikken en ook prima overweg kunnen met verschillende spelletjes. Bij het kopen van een dergelijke smartphone adviseren wij altijd wel om eerst in de winkel te kijken of diegene er werkelijk mee overweg kan. Hierna kan uiteraard de aankoop alsnog online gedaan worden, want online is het natuurlijk vele malen voordeliger dan wanneer je het in de winkel haalt. De afweging kan dan natuurlijk ook nog gemaakt worden of de aankoop in combinatie met een abonnement gaat of juist enkel met een prepaidkaart. Ook dit hangt puur van de situatie af en hoe intensief de smartphone gebruikt zal worden.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: