Hoeveel MB heb ik nodig op mijn smartphone?

Providers bieden tal van internetbundels aan, maar hoe weet je aan hoeveel MB je per maand voldoende hebt? Dit is vaak niet zo eenvoudig te achterhalen als bijvoorbeeld hoeveel belminuten je iedere maand opmaakt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hier achter te komen, zodat je het best passende abonnement kan vinden.

Dataverbruik met een 4G-abonnement

Android

Heb je of kies je een 4G-abonnement, dan is de kans groot dat je meer gaat verbruiken dan met een 3G-abonnement. Het is immers een stuk eenvoudiger en fijner om over een snelle verbinding dingen te downloaden, filmpjes te kijken en muziek te streamen met bijvoorbeeld Spotify. Hou hier rekening mee, en kies liever voor een abonnement met meer MB’s dan dat je gewend was te verbruiken met een 3G-abonnement.

Tip: blijf binnen je bundel of kies een duurder abonnement

Zorg ervoor dat je nooit buiten je bundel MB’s verstookt. Dit kost vaak erg veel – tot wel 30 cent per MB. Verstook je dan 200 MB extra (bijvoorbeeld door een uurtje naar Uitzending Gemist te kijken) dan kost je dan maar liefst 60 euro extra! Heb je een abonnement waar je regelmatig overheen gaat, bel dan je provider om een bundel hoger af te sluiten. Dit kan je erg veel geld in de maand schelen.

Wat kan je doen met…

200 MB 500 MB 1.000 MB
WhatsApp’jes versturen 40.000 berichtjes 100.000 berichtjes 200.000 berichtjes
Aantal minuten video kijken 80 minuten 200 minuten 400 minuten
E-mails versturen 400 mailtjes 1.000 mailtjes 2.000 mailtjes
Facebook checken 400 keer 1.000 keer 2.000 keer
Tweets versturen 9.600 tweets 2.4000 tweets 4.8000 tweets
Instagram 3.200 foto’s 8.000 foto’s 16.000 foto’s

Dataverbruik checken in Android

Android

Vanaf Android 4.0 Ice Cream Sandwich zit er een standaard app bij (waarin wordt bijgehouden hoeveel data je maandelijks verbruikt. Deze kan je vinden onder ‘Instellingen’. Je ziet hier ook welke programma’s op je toestel de meeste MB’s verbruiken. Hou er rekening mee dat dit slechts een leidraad is om je verbruik te bepalen – je provider zal deze meting dan ook niet accepteren wanneer je het niet eens bent met een factuur.

Wil je meer metingen doen dan alleen de standaard Android-app of heb je een toestel dat niet op Android 4.0 of nieuwe draait, dan zijn er tal van apps in Google Play te vinden waarmee je je verbruik kan meten.

Dataverbruik checken in iOS

Apple

In iOS 7, het besturingssysteem dat onder andere op de iPhone 4, 4S, 5 en 5S draait, zit een datameter ingebouwd. Deze kan je vinden onder ‘Instellingen’ > ‘Mobiel netwerk’. Je ziet daar ook hoeveel MB al je apps verbruiken. Draai je een oudere versie, dan kan je met een app als ‘DataMan’ uit de voeten.

Gemiddeld verbruik mobiel internet in 2013

In 2013 gebruikten consumenten in Nederland gemiddeld 488 MB per maand. De populairste app om data mee te verstoken is WhatsApp. Hoewel een enkel tekstberichtje slechts een paar KB kost, versturen we ook veel foto’s en filmpjes, wat meerdere MB’s per keer kan kosten. Ironisch genoeg heeft WhatsApp voor een flinke inkomstendaling voor veel providers gezorgd door SMS’en en MMS’en bijna overbodig te maken, maar de app is uiteindelijk ook een nieuwe inkomstenbron geworden.

Gemiddeld verbruik mobiel internet in 2014

In 2014 zal het gemiddeld verbruik ongetwijfeld toenemen. Steeds meer Nederlanders hebben een smartphone waarmee men de hele dag kan internetten. Hoeveel het exacte dataverbruik in 2014 zal worden, is nu natuurlijk nog niet meer zekerheid te zeggen. Bij Budger verwachten we een toename tot zo’n 700 MB per maand. Ook het toenemende gebruik van 4G-netwerken zal voor een hoger verbruik zorgen. Wist je overigens dat je abonnementen met 4G internet kunt selecteren in Budger’s smartphone prijsvergelijker?

Onbeperkt internet

Onbeperkt internet

Sommige providers bieden abonnementen aan met ‘onbeperkt internet’. Je betaalt dan niets extra’s wanneer je meer data verbruikt dan binnen je abonnement is toegestaan, maar de snelheid wordt meestal terug geschroefd tot een niveau waar je weinig meer mee kan dan een WhatsApp’je versturen.

Kosten mobiel internet in het buitenland

Ben je in het buitenland, maar wil je toch blijven internetten, dan is dat uiteraard mogelijk. Hou echter rekening met een gepeperde rekening wanneer je geen maatregelen treft. Bij veel providers kan je aparte bundels afsluiten die data in het buitenland voordeliger maken. Per 1 juli 2013 mag een buitenlandse provider maximaal 54 cent per MB rekenen. Dit zal per 1 juli 2014 t/m 30 juni 2017 in de EU worden bijgesteld naar een maximum van 24 cent per MB, met dank aan ‘onze’ Neelie Kroes.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: