Hoeveel opslaggeheugen heeft mijn smartphone nodig?

Tegenwoordig zijn er smartphones leverbaar met een opslagcapaciteit van maar liefst 128 GB. Er zijn echter meer smartphones leverbaar met bijvoorbeeld 8 GB, 16 GB of 32 GB opslagcapaciteit. Deze drie varianten zijn veruit de meest populaire, maar vaak ook bepaald door de fabrikant. Enkel duurdere smartphones beschikken vaak over 16 GB of 32 GB opslag, terwijl de goedkopere smartphones het moeten stellen met 8 GB. Het is dan ook een goede vraag hoeveel opslag je zelf nodig denkt te hebben.

Wat heb je opgeslagen?

Het is goed om eens even te kijken wat je werkelijk op jouw huidige telefoon hebt opgeslagen. Op het opslaggeheugen wordt vaak muziek, foto’s of video’s en applicaties opgeslagen. Veel moderne smartphones kunnen ook precies aangeven hoeveel GB je werkelijk verbruikt per categorie. Je moet daarnaast eens nagaan of je nu soms al ruimte te kort komt of dat je juist nog enorm veel overhoudt. Kijk dus eerst een goed naar wat je op dit moment werkelijk op de telefoon hebt opgeslagen en hoeveel capaciteit dit dus vergt. Op deze manier kun je eigenlijk al makkelijk beoordelen of je juist meer opslag nodig hebt of ook wel met minder uit de voeten kan.

Externe opslag voor je smartphone

Veel fabrikanten bieden de mogelijkheid om een microSD-kaart in de smartphone te stoppen. Hierdoor kun je makkelijk en goedkoop het geheugen uitbreiden en wanneer je van smartphone wisselt ook deze data weer simpel meenemen. Je moet hier wel goed naar kijken indien je dit wenst, want zeker niet elke smartphone biedt deze mogelijkheid en vaak genoeg niet de modellen met de hogere opslagcapaciteiten. Een andere goede optie is om gebruik te maken van online opslagdiensten zoals Dropbox of diensten zoals die van Apple en Google. Hierdoor staan al jouw bestanden veilig ergens online en kun je er altijd makkelijk bij. Ook wanneer je de smartphone verloren bent. Het is een makkelijke en veilige manier om de opslagcapaciteit van de smartphone te verhogen.

Krijg ik werkelijk de volle opslagcapaciteit?

De fabrikanten geven vaak in hun specificaties wel op dat de smartphone, bijvoorbeeld, over 16 GB opslagcapaciteit beschikt. Je moet er echter rekening mee houden dat ruim een GB ook nodig is voor het besturingssysteem en alle andere randzaken die nodig zijn om de smartphone werkend te krijgen. Je moet er dus makkelijk 1 GB aftrekken van het totaal en dit is jouw effectieve opslagcapaciteit.

Muziek streamen op je smartphone

Een goede vraag die je jezelf moet stellen is wat je werkelijk doet met de smartphone. Maak je bijvoorbeeld veel foto’s of luister je veel muziek of ben je juist een enorme gamer op de smartphone. Alle zaken vereisen hun eigen ruimte binnen de opslagcapaciteit, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de muziek te gaan streamen. Hierdoor bespaar je weer veel opslag die weer vrijkomt voor extra foto’s of games. Het streamen van muziek kost maandelijks misschien wel iets meer, maar bespaart ook weer een hoop tijd en moeite om de muziek op de smartphone te zetten. Bij de grotere providers behoort het streamen van muziek tot de mogelijkheden. In andere gevallen is dit vaak niet mogelijk, dus het is wel verstandig om dit eerst goed na te gaan alvorens je wenst te gaan streamen.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: