Smartphones met een krachtige processor en veel werkgeheugen

Krachtige smartphone processor

Tegenwoordig kunnen wij de smartphone makkelijk vergelijken met de desktop thuis of de laptop. Ook deze twee laatste hebben door de jaren heen een evolutie doorgemaakt als het gaat om snelheid en ditzelfde ondergaat de smartphone nu ook. Fabrikanten doen er alles aan om bij elk nieuw model een snellere processor te integreren voor meer rekenkracht of breidt het werkgeheugen verder uit. De snelheid waarmee fabrikanten dit doorvoeren is vele malen sneller ten opzichte van de thuiscomputer. In sommige gevallen zijn sommige smartphones inmiddels sneller en krachtiger dan menig laptop of desktop en hiermee is het wel duidelijk dat er een flinke inhaalslag wordt gemaakt.

Waarom een smartphone met een snelle processor?

De processor is het belangrijkste onderdeel van de smartphone. De processor zorgt er voor dat de processen op de achtergrond blijven werken en dat het besturingssysteem en applicaties soepel draaien. Hoe krachtiger de processor des te sneller en soepeler de smartphone werkt. Het is dus zeker van belang dat je een smartphone kiest die ook over een krachtige processor beschikt om zo weer enkele jaren mee te kunnen gaan. Er zijn verschillende soorten processoren en momenteel kennen wij de dual-core, quad-core, octa-core en hexa-core. Hiermee wordt het aantal rekenkernen aangeven en elke rekenkern binnen de processor heeft zijn eigen taak. Hoe meer van deze kernen des te sneller en soepeler de smartphone werkt. Doordat er meerdere rekenkernen aanwezig zijn heb je ook altijd rekenkracht achter de hand als je een applicatie wilt opstarten.

Hoe belangrijk is het geheugen van je smartphone?

Zonder werkgeheugen kan de processor nooit goed zijn werk doen of zelfs helemaal niet. In dit geheugen worden veelgebruikte processen opgeslagen en kunnen razendsnel uit het geheugen gehaald worden. Hierdoor wordt de processor niet alleen minder belast, maar start alles ook nog eens een stuk sneller op. Hoe meer geheugen de smartphone heeft, des te sneller alles zal werken. Smartphones zijn vaak voorzien van 1, 2, 3 of 4 GB aan werkgeheugen. Hoe duurder de smartphone, des te meer werkgeheugen de smartphone heeft.

Multitasken met je smartphone

Als alles ideaal is afgesteld zul je ook veel makkelijker kunnen multitasken. Doordat er meerdere programma’s op de achtergrond werken heeft de processor en het werkgeheugen ook meer te doen. Met een krachtige processor en veel werkgeheugen mag dit echter totaal geen probleem zijn. Veel smartphones kunnen tegenwoordig prima multitasken, maar je zult onderling wel verschil merken als je bijvoorbeeld een middenklasse smartphone naast een high-end smartphone legt. Hier is dan ook direct te zien dat een krachtige processor en meer werkgeheugen ook echt effect hebben.

Kan ik zelf iets aanpassen aan de specificaties?

Wij zijn het misschien gewend om thuis de computer te voorzien van een nieuwe en betere processor en om er extra geheugen bij te doen. Helaas is dit echter bij een smartphone niet mogelijk. Eenmaal aangeschaft blijf je ook deze snelheid behouden en is er ook geen mogelijkheid om het werkgeheugen uit te breiden. Om de snelheid er goed in te houden is het soms verstandig om het werkgeheugen leeg te gooien. Dit kan vaak heel eenvoudig in het menu Instellingen. Doordat het geheugen weer leeg is zullen ook oude applicaties weer uit het geheugen gewist worden en kan er weer vers aangevuld worden. Doorgaans heb je overigens meer dan voldoende rekenkracht op de smartphone en is het werkgeheugen ook meer dan voldoende.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: