Smartphones met professionele camera

Professionele smartphone camera

Tot tien jaar geleden konden wij ons nog niet voorstellen dat een telefoon met een camera uitgerust zou worden. Toch namen enkele fabrikanten het initiatief en kwamen ook de eerste telefoons op de markt met toen nog een schamele VGA camera. De kwaliteit was natuurlijk nog verre van goed en was het dus noodzakelijk om de compactcamera bij de hand te hebben op vakantie. Telefoons zijn inmiddels smartphones geworden en de VGA-camera heeft inmiddels plaats gemaakt voor hoge resolutie cameralenzen waardoor de aparte camera niet meer nodig is. De strijd voor de beste kwaliteit camera is dan ook in alle hevigheid losgebarsten.

Hoe bepaal ik de kwaliteit van de camera?

Het is erg lastig om te bepalen welke camera nu werkelijk het beste is. Dankzij verschillende technieken achter de camera, denk hierbij ook aan software, weten fabrikanten ook met een lagere resolutie camera nog prima foto’s te maken. Het aantal megapixels wil dus niet altijd iets zeggen, maar is in de regel genomen misschien wel het beste referentiepunt. Op internet zijn een legio foto’s te vinden die gemaakt zijn met een smartphone met een professionele camera en onderling zijn de verschillen tegenwoordig minimaal. Toch kun je eens extra letten op kleurintensiteit en helderheid. Hoe helder zijn de kleuren en hoe gaat de camera om met bijvoorbeeld een overbelichte situatie of juist een hele donkere situatie.

Software van de smartphone camera

Achter elke lens schuilt ook software. Aangezien de camera’s vaak al erg goed zijn proberen fabrikanten juist met de software nog een extra dimensie te geven aan de camera. Zo bieden verschillende fabrikanten de mogelijkheid om de foto’s direct te bewerken nadat deze gemaakt zijn of kun je verschillende modi gebruiken om een foto te maken. Denk hierbij aan panoramafoto’s of direct zwart/wit foto’s. Het geeft direct ook een extra mogelijkheid aan de camera en kan misschien in jouw zoektocht wel een cruciaal punt zijn. Kijk dus ook goed naar de mogelijkheden van de camera.

Erg prijzig?

Een veel gehoorde opmerking is dat een goede camera ook altijd terug te vinden is op de duurdere smartphones. Dit moeten wij stellig ontkrachten, want ook smartphones in het middensegment beschikken tegenwoordig ook over prima camera’s en er zijn zelfs modellen die met dezelfde camera werken als het high-end model van hetzelfde merk. De camera is dus echt een verkooppunt geworden en fabrikanten begrijpen dat een goede camera cruciaal is op een smartphone. Ook met een middensegment smartphone kun je dus prima foto’s maken en hoeft een smartphone met een professionele camera zeker geen prijzige aanschaf te zijn.

Kan je er goede video’s mee maken?

Een ander belangrijk punt is natuurlijk de mogelijkheid om een video te maken. Steeds vaker wordt hier gebruik van gemaakt en legt de emotie duidelijker vast dan een foto. Een belangrijk onderdeel van de camera is dan ook de videofunctie en hier zul je sneller verschillen in ontdekken. Steeds meer merken bieden optische beeldstabilisatie aan, waardoor het beeld nagenoeg trillingsvrij is. Toch is dit nog niet overal standaard en hier kunnen dan ook snel de verschillen gemaakt worden. Ook het opnemen van beelden bij bepaalde actiemomenten kan een belangrijke factor zijn. Je wilt immers dat het goed wordt vastgelegd en dat alles helder en zichtbaar blijft. Kijk daarom ook uitgebreid in de specificaties om deze functie goed te vergelijken. Enkel op deze manier vind jij de perfecte smartphone met professionele camera.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: