Wat is het verschil tussen een smartphone en een phablet?

Smartphone vs phablet

Steeds vaker brengen fabrikanten smartphone op de markt met grote schermen. Deze groei heeft ook weer een nieuwe naam gekregen, want wanneer een smartphone een schermgrootte heeft van 5.7 inch of groter valt dit onder de categorie phablet. Alles onder deze maat blijft gewoon nog smartphone genoemd worden. De naam phablet is een samenvoegsel van het woord phone en tablet. Het is dan ook bijna de grootte van een tablet waarmee je kunt bellen.

Verschil in schermgrootte tussen phablet en smartphone

Wanneer je een smartphone ziet met een schermgrootte van 5.7 inch of groter spreken wij dus over een phablet. Enkel de schermgrootte bepaald de naam, echter is er toch wel meer verschil op te merken als het gaat om de werking en gebruiksvriendelijkheid van een phablet of smartphone. Het mag duidelijk zijn dat een smartphone doorgaans makkelijker mee te nemen is, terwijl juist een phablet, door zijn schermgrootte, niet zo even in de broekzak te schuiven is. Het is juist de schermgrootte die ook weer in het voordeel van de phablet spreekt, want alles is makkelijker afleesbaar en je kunt ook beter video’s bekijken.

Vervanger van de laptop of tablet

De phablet is een prima vervanger voor de laptop of tablet. Je hebt namelijk een smartphone in handen met een groot scherm waarop prima gewerkt kan worden. De werking van deze phablet is uiteraard gelijkwaardig aan dat van een tablet, echter dan wel met een iets kleiner scherm. Wij kunnen dus stellen dat een phablet een kleine tablet is waarmee er gebeld kan worden. Als wij dit dan verder doortrekken is het misschien ook wel de ideale zakelijke partner, want je hoeft immers nooit meer met meerdere apparaten de straat op. De phablet kan deze zaken moeiteloos overnemen.

Smartphone

Het bellen met een phablet is misschien wat onhandiger in vergelijking met een reguliere smartphone. De smartphone is ook makkelijker mee te nemen en dit is natuurlijk wel een groot voordeel. De smartphone moet echter weer inleveren op het schermgebruik. Artikelen op een phablet lezen veel fijner dan wanneer je ditzelfde artikel of e-mail op een smartphone leest. Het net wat grotere scherm heeft dan daar toch weer zijn voordeel. Een smartphone is doorgaans ook weer een stuk lichter en dat maakt de smartphone dan wel weer handzamer.

Prijsverschil tussen smartphone en phablet

De prijzen van een smartphone of een phablet liggen enorm ver uiteen, maar het hangt ook weer van het merk af. Doorgaans is een smartphone een stuk goedkoper, maar dan heb ik het uiteraard niet over het nieuwste high-end model van een fabrikant. De phablet is vaak, mede door zijn schermgrootte, een heel stuk duurder en overstijgt soms ook nog eens de prijs van een high-end smartphone. Daarnaast beschikken phablets vaak ook sterke processoren en meer geheugen voor het zwaardere werk. De aankoop van een smartphone of phablet kan dus ook enorm afhangen van de aankoopprijs.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: