Waterdichte smartphones vergelijken

Een nieuwe trend in smartphoneland is het maken van water- en stofdichte telefoons. Verschillende fabrikanten, zoals Sony, Samsung en Huawei, maken topmodellen die tegen een behoorlijk stootje kunnen. Handig als je een beroep hebt waar je veel fysiek werk doet of buiten bent, en de kans op schade groot is.

Toughphones

Voor 2013 bestonden er ook al zogenaamde ‘toughphones’, maar deze zagen er niet bepaald aantrekkelijk uit. Denk bijvoorbeeld aan de ruige toestellen van Sonim, of de Sony Xperia Active. Geen toestellen waar je mee kan pronken. Niet alleen qua uiterlijk liepen die toestellen echter achter, maar ook qua specificaties. Nooit kregen de waterdichte telefoons de nieuwste technologie mee.

Waterdicht met de beste hardware

Met name Samsung en Sony hebben daar verandering in gebracht. Zo heeft Samsung een ‘Active’ variant van haar Samsung Galaxy S4 gelanceerd en maakt Sony veel van haar toptoestellen geschikt voor zware omstandigheden. Dit alles zonder in te boeten op hardware! De telefoons hebben dezelfde kraakheldere touchscreens, goede camera’s en snelle processors als hun evenknieën zonder waterdichte coating.

De Samsung Galaxy S5, Samsung’s toptoestel voor 2014, is ook waterdicht. Ook kan je kiezen voor bijvoorbeeld de Sony Xperia Z2.

Let op: niet langer dan een half uur waterdicht

Waterdicht is overigens een relatief begrip. De meeste smartphones worden er op gebouwd om een half uur onder water te kunnen zijn, op een maximale diepte van een meter. Daarna geven de fabrikanten aan dat er waterschade kan ontstaan. Situaties waarbij je dagelijks je telefoon langer dan een half uur onder water houdt kunnen we ons niet bedenken, dus een probleem is dat niet.

Zijn waterdichte de nieuwe standaard?

Of alle smartphones in de toekomst waterdicht zullen worden, moet nog maar blijken. De ontwikkeling is er een die we zeker toejuichen. In ons kikkerlandje hebben we regelmatig te maken met veel regen, en iedereen kent wel iemand die zijn of haar telefoon in de wc heeft laten vallen. Schade door dat soort incidenten behoren daarmee wellicht tot de verleden tijd. Ook een telefoonverzekering heb je daardoor niet zo snel nodig.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: