Welke smartphone kan ik het beste kiezen?

Er zijn ontzettend veel verschillende smartphones te koop, en een keuze maken is geen eenvoudige. Je legt je immers voor een of twee jaar vast aan een apparaat dat je dagelijks gaat gebruiken. Dit moet een toestel zijn dat goed aansluit bij je behoeftes. Budger geeft tips om tot een goede keuze te komen.

Ga voor jezelf na wat je het liefste met je telefoon doet. Check je alleen wat e-mail, maak je af en toe een fotootje en stuur je een berichtje via WhatsApp? Dan is de allernieuwste telefoon met de meest indrukwekkende hardware natuurlijk fijn, maar bij lange na niet noodzakelijk. Je kan gerust voor een model van een jaar oud kiezen: dit scheelt flink in de portemonnee, en in je dagelijks gebruik merk je het niet.

Besturingssystemen

In principe zijn er drie grote concurrenten: Apple’s iOS, Google’s Android en Microsoft’s Windows Phone. Welk systeem je het fijnste vindt, kan van grote invloed zijn op welke smartphone het meest geschikt is.

Android

Android

Android geeft het meeste vrijheid. Het systeem laat je vrij om je schermen zelf in te delen, en er zijn de meeste apps voor beschikbaar. De kans op inferieure software is echter weer groter, maar bij normaal gebruik zal je hier waarschijnlijk geen last van hebbe. Fabrikanten als Samsung, HTC, Sony en Huawei maken allemaal gebruik van Android. Vaak gebruiken deze fabrikanten wel een eigen ‘skin’ om Android te personaliseren.

iOS

Apple

Ben je Apple-fan, dan bestaat er eigenlijk geen alternatief: de iPhone is het toestel voor jou. Door velen wordt de iPhone gezien als het meest gebruiksvriendelijke toestel ooit. Je hebt minder vrijheid dan bij Android, maar het geheel van iOS is bijzonder gelikt. Maak je daarnaast gebruik van bijvoorbeeld iPad of iMac, dan vullen je gadgets elkaar naadloos aan.

Windows Phone

Windows Phone

Windows Phone is de kleinste van de drie qua marktaandeel. Nokia, Samsung en HTC maken allemaal telefoons met dit besturingssysteem. Het is een bijzonder goed ontworpen OS, dan zich onderscheidt door een ‘plat’ uiterlijk met grote blokken. Windows Phone werkt erg intuïtief, wat voor een steeds groter schare fans zorgt.

Design

Naast de software zijn er natuurlijk nog tal van andere zaken die mee kunnen spelen in het kiezen van de beste smartphone. Het uiterlijk van de telefoon is voor velen ook belangrijk: het oog wil immers ook wat. Zo wordt de Apple’s iPhone door velen als de meest stijlvolle telefoon bestempeld, maar ook de aluminium toestellen van HTC oogsten veel lof.

Camera

Het schieten van foto’s wordt ook steeds belangrijker. Je smartphone vervangt vaak de standaard point-and-shoot camera, en daarbij kan je met je smartphone je vers geschoten foto’s direct uploaden naar Facebook, Instagram en Twitter. Alle fabrikanten hebben toestellen met uitstekende camera’s, maar Nokia springt er uit als leider. De Windows Phone-toestellen met de ‘PureView’ camera’s worden gezien als de beste uit de markt.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: