Bespaar op je zorgverzekering

Bedenk wat je nodig hebt

Voordat je een zorgverzekering afsluit, dien je goed na te gaan wat voor pakket je nodig hebt. De goedkoopste premie is niet altijd de beste. Heb je specifieke behoeftes of eisen, lees dan altijd goed de polisvoorwaarden van een verzekeraar door. Zo kom je erachter wat de verzekeraar vergoedt, en wat niet – en ook hoeveel deze vergoedt. Dit kan per zorgverzekeraar verschillen.

Ga je slechts één of twee keer per jaar naar de tandarts voor een reguliere controle en weet je dat je bijna nooit klachten hebt, dan is het voordeliger om een verzekering zonder aanvullende tandartstdekking te nemen. Je kan de kosten voor de controle dan zelf voor je rekening nemen.

Verhoog je eigen risico

Iedereen heeft een ‘eigen risico’ van 350 euro. Dit is wettelijk verplicht, en kan niet worden verlaagd. Wel kan je kiezen voor een hoger eigen risico: dit resulteert in een lagere bedrag dat je maandelijks aan je zorgverzekeraar hoeft over te maken. Je kan je eigen risico met maximaal 500 euro verhogen tot 850 euro. Als je verwacht bijna geen zorgkosten te hebben, dan kan je hier voor kiezen. Mocht je onverhoopt toch voor kosten komen te staan, zorg dan dat je altijd wat geld apart hebt staan.

Vraag zorgtoeslag aan

Is je inkomen lager dan modaal, dan heb je in veel gevallen recht op zorgtoeslag. Dit gaat voor studenten bijna altijd op. Vraag een maandelijkse toeslag aan en je bespaart al snel honderden euro’s per jaar. Zorgtoeslag aanvragen kan bij de Belastingdienst.

Sluit je zorgverzekering online af

Ga niet blind af op aantrekkelijke advertenties van zorgverzekeraars, maar vergelijk online de verschillende aanbieders. Zo hebben veel grote verzekeraars kleinere ‘merken’ in het leven geroepen die je alleen online kan afsluiten. Je bent verzekerd bij een betrouwbare partij, maar je maandlasten kunnen flink lager uitvallen. Budger helpt je met het vinden van de juiste zorgverzekering.

Vergelijken is zo gedaan

Natuurlijk is het vergelijken van een zorgverzekering niet het leukste klusje dat je je kan bedenken, maar lonend is het wel. Ieder jaar zijn zorgverzekeraars aan het einde van het kalenderjaar verplicht hun nieuwe tarieven kenbaar te maken. Het loont dus om rond november of december een vergelijking te maken. Heb je een wat duurder pakket en stap je over naar een basisverzekering, dan kan je dit al snel enkele tientjes per maand besparen. Op jaarbasis kan dit behoorlijk aantikken: die nieuwe tablet of dat vliegticket naar de zon heb je eerder bij elkaar bespaard dan je denkt!

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: