Ik heb/wil geen zorgverzekering, wat nu?

Ik heb/wil geen zorgverzekering, wat nu?

Bijna iedereen in Nederland heeft een zorgverzekering – onverzekerd door het leven gaan past niet bij de gemiddelde Nederlander. Natuurlijk is het mogelijk om geen zorgverzekering te hebben – wat dit voor consequenties kan hebben, lees je hier.

Vooropgesteld is het illegaal om geen zorgverzekering te hebben afgesloten. Ben je 18 jaar of ouder, dan dien je zelf een verzekering te hebben afgesloten. Ook moet je hiervoor de maandelijkse premie betalen. Kan je dit niet betalen, dan kan je vaak een regeling treffen met je zorgverzekeraar. Het is zeer verstandig om dit wel te doen om boetes te voorkomen.

Ondanks dat een zorgverzekering verplicht is, zijn er nog zo’n 150.000 inwoners van Nederland niet verzekerd tegen onverwachte medische kosten. Zij lopen het risico om voor zeer hoge kosten te komen staan wanneer er wel iets mis is: zo kost een ritje met een ambulance alleen al ongeveer 1000 euro. Daar komen nog ziekenhuis- en behandelingskosten boven.

Uitzonderingen

Je hoeft in Nederland geen zorgverzekering af te sluiten in de volgende gevallen:

  • Je bent een buitenlandse expat
  • Je bent militair
  • Je zoekt asiel in Nederlander
  • Je bent een student die tijdelijk in Nederland studeert
  • Je ontvangt buiten Nederland een uitkering of pensioen
  • Je verricht werkzaamheden in het buitenland, maar verblijft in Nederland
  • Je hebt gemoedsbezwaren

Wanneer ben je een gemoedbezwaarde?

Wanneer je op grond van je geloof of levensovertuiging bezwaren hebt tegen afsluiten van een verplichte zorgverzekering, ben je volgens de Zorgverzekeringswet niet verplicht om er een te hebben. Dit houdt niet in dat je niet hoeft op te draaien voor je ziektekosten – deze zijn ondanks je gemoedsbezwaren gewoon voor jouw rekening.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: