Ik kan mijn zorgverzekering niet betalen

Financiële problemen kunnen iedereen overkomen. Wat moet je doen als je je zorgverzekering niet meer kan betalen, en wat zijn de gevolgen?

1. Je zorgverzekeraar zal je een betalingsregeling aanbieden op het moment dat je twee maandpremies niet hebt afgedragen.

2. Ga je hier niet mee akkoord of kan je ook deze regeling niet opbrengen, dan ontvang je op het moment dat je vier maanden achterloopt een waarschuwingsbrief.

3. Loop je 6 maanden achter, dan draagt je zorgverzekeraar je zaak over aan het College Voor Zorgverzekeringe (CVZ). Je staat nu als wanbetaler te boek, en draagt vanaf dat moment geen premies meer af aan je verzekeraar. Wel blijft de basisverzekering van kracht. Aanvullende pakketten kunnen echter beëindigd worden.

4. De maandelijkse premie die je nu moet betalen aan het CVZ, bedraagt 130% van de standaardpremie – ongeacht hoe hoog je inkomen is.

5. Het CVZ zal de premie in laten houden van je maandelijkse loon of uitkering. Heb je geen inkomen, dan krijg je een maandelijkse acceptgiro. De acceptgiro komt vanuit het Centraal Justitieel Incasso Bureau.

6. Met de extra premie die je maandelijks betaalt, los je je schuld af bij je verzekeraar. Wanneer je je schuld hebt voldaan, word je afgemeld bij het CVZ. Je kan ook worden afgemeld als je een regeling voor schuldhulpverlening hebt aangevraagd.

Wanneer de verzekeraar je de eerste aanmaning heeft verstuurd, is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit is bedoeld om de verzekeraar te beschermen. Wel kan de verzekeraar er mee instemmen dat je mag overstappen.

Jaarlijks zijn er enkele honderdduizenden mensen die hun verplichtingen niet na kunnen komen: het komt dus vaker voor dan je denkt. Opvallend is dat er een stijgende lijn zit in het aantal wanbetalers. Zorg voor een financieel zo aantrekkelijk mogelijke zorgverzekering en kom niet in de problemen.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: