Wat is een basisverzekering?

Wat is een basisverzekering?

De basisverzekering is de verzekering die iedereen verplicht is om te hebben. Er is een wet vastgesteld waarin staat wat er exact door de basisverzekering wordt vergoedt. De basis dekt dus bij iedere verzekeraar precies dezelfde zorgkosten.

Wat dekt een basisverzekering?

Een basis zorgverzekering dekt een flink aantal zaken. Het is dus voor veel mensen niet nodig om aanvullende pakketten af te sluiten. Dit zijn de enkele van de belangrijkste vormen van medische hulp die worden vergoed:

  • Opname in een ziekenhuis
  • Bezoek van een huisarts
  • Zorg van medische specialisten
  • Diverse medicijnen
  • Diverse hulpmiddelen
  • Spoedeisende medische hulp in het buitenland
  • Kraamzorg
  • Vervoer per ambulance
  • Revalidatie

Wijzigingen in het basispakket in 2014

Ten opzichte van 2013 wijzigt er niet veel in de dekking van het basispakket. Rollators en hoortoestellen worden niet meer vergoedt. Het consulteren van professionals om te stoppen met roken of gewicht te verliezen wordt echter toegevoegd, de focus ligt dus op het verbeteren van de gezondheid.

Het aantal consulten bij een psycholoog veranderd ook. In 2013 krijg je via het basispakket maximaal vijf consulten vergoedt, maar mocht je zwaardere problemen hebben, dan hoef je daar in 2014 ook niet voor te betalen. Verder krijgen ook patienten met de ziekte van Crohn en met een geïnfecteerde pancreasnecrose speciale behandelingen vergoed.

Hoewel de overheid heeft aangegeven in 2014 te bezuinigen op het basispakket, is er verder niet verdwenen.

Waarom verschillen basisverzekeringen in prijs?

De prijs van een basisverzekering is niet wettelijk vastgesteld. Zo kunnen verschillende verzekeraars met elkaar concurreren op prijs en service. Of je nu op zoek bent naar alleen een basisverzekering of ook aanvullende pakketten, het is altijd verstandig om ieder jaar een vergelijking te maken om zo de voordeligste zorgverzekering te kunnen vinden.

Welke verschillende vormen van een basisverzekering zijn er?

Hoewel de dekking van elke basisverzekering hetzelfde is, kan de vorm hiervan wel verschillen. Er bestaan drie verschillende vormen:

Naturapolis: de rekeningen die je bijvoorbeeld van het ziekenhuis ontvangt, worden direct doorgestuurd naar je zorgverzekeraar. Dat is makkelijk, maar je kunt alleen zorg afnemen bij zorgverleners waarmee je verzekeraar een afspraak heeft. Die regel gaat overigens niet op wanneer er spoedeisende hulp van toepassing is.

Restitutiepolis: heb je voor deze vorm gekozen, dan schiet je eerst de rekeningen voor. Je stuurt zelf je rekening door en vervolgens krijg je het van teruggestort. Je kunt hierbij zelf kiezen welke zorgverlener je wilt. Gecombineerde polis: zoals de naam al aangeeft, is dit een combinatie van de twee. Vraag wanneer je hulp hebt gekregen dus of je zelf je facturen moet betalen, of dat dit voor je gedaan wordt. Je kan zelf je zorgverlener kiezen.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: