Wat is het eigen risico?

Eigen risico

Het eigen risico van je zorgverzekering bestaat uit twee gedeeltes: het verplichte eigen risico, dat ieder jaar door de overheid wordt vastgesteld, en het vrijwillige eigen risico. In 2013 is het verplichte eigen risico 350 euro: in 2014 is dit met een tientje verhoogd naar 360 euro.

Verplicht eigen risico

Dit houdt in dat je zelf opdraait voor de eerste 360 euro van de zorgkosten die je maakt. Worden je kosten hoger dan dat en vallen je zorgkosten onder je verzekering, dan springt de verzekeraar bij.

De zorgverzekeraars vergoeden overigens altijd de volgende vier vormen van medische hulp:

  • Bevolkingsonderzoeken zoals onderzoek naar borst- of baarmoederhalskanker
  • Bezoeken aan de huisarts
  • Kraamzorg
  • Verloskundige zorg

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplichte gedeelte kan je er voor kiezen om nog een stuk vrijwillig eigen risico af te sluiten. In 2013 kan je een maximaal eigen risico kiezen van 500 euro extra. Je totale eigen risico bedraagt dan 850 euro. Het voordeel hiervan is dat je maandelijkse premie omlaag zal gaan. Verwacht je geen of weinig zorg nodig te hebben, dan kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Het kan je enkele tientjes per maand besparen.

Kinderen betalen geen eigen risico

Ook kinderen moeten verzekerd zijn. Ben je onder de 18, dan betaal je geen premie en ook geen eigen risico voor de basisverzekering. Daarbij worden kinderen bij veel verzekeraars ook voor aanvullende pakketten gratis meeverzekerd. Heeft je partner een uitgebreider pakket? Schrijf je kinderen dan op die polis in bij de verzekeraar.

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: