01/11/14 KPN moet netwerk delen met concurrenten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft bepaald dat provider KPN haar netwerk de aankomende drie jaar open moet stellen voor concurrenten. Het gaat hierbij om zowel het koper- als glasvezelnetwerk.

Alleen onder deze voorwaarde mocht KPN de glasvezelprovider Reggefiber overnemen. Met de nieuwe regel kunnen providers als Tele2 en Vodafone gebruik maken van KPN's uitgebreide netwerk om haar alles-in-1 pakketten over aan te bieden.

Kabelaars UPC en Ziggo gaan fuseren (en verder onder de naam Ziggo), waardoor er nog slechts twee grote netwerken in Nederland overblijven. ACM is van mening dat er daardoor te weinig concurrentie plaats kan vinden, en heeft daarom besloten dat concurrenten van KPN toegang moeten krijgen tot haar netwerk.

Hierdoor kan er meer geconcurreerd worden op de prijs van een pakket met internet, tv en vaste telefonie. ACM heeft uitgerekend dat bedrijven en consumenten op jaarbasis daardoor minimaal 250 miljoen euro besparen. In totaal zijn er minsten drie, maar liever vier of vijf verschillende aanbieders nodig om een gezonde concurrentie in stand te houden.

Ziggo/UPC zal haar kabelnetwerk overigens níet hoeven op te stellen voor andere providers. Volgens ACM is het slechts zeer beperkt mogelijk dat er andere aanbieders actief worden op dat netwerk. KPN heeft laten weten dat het dat oneerlijk vindt. KPN heeft na de uitspraak van ACM in ieder geval zes weken om te reageren, en zal dit ook doen. Pas in het voorjaar van 2015 zal een definitief besluit worden gevormd. De VVD heeft aangegeven dat ook op de kabel concurrentie noodzakelijk blijft. Volgens ACM is het technisch gezien bijzonder ingewikkeld, maar er wordt niet gesteld dat het onmogelijk is. De VVD wil de komende tijd de mogelijkheden om de kabel toch op te trekken op de agenda zetten.

Onlangs is bekend geworden dat de overname van Ziggo door het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, is goedgekeurd. Er bestaan op dit moment nog veel onduidelijkheden over de exacte gevolgen voor de alles-in-1 klanten van Ziggo. Wel is duidelijk dat Ziggo-klanten in Twente moeten overstappen naar (bijvoorbeeld) Caiway.

Bron: ACM.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: