01/12/14 ‘Vodafone wil moederbedrijf UPC overnemen’

Volgens geruchten zou Vodafone azen op het moederbedrijf van kabelaar UPC, Liberty Global. Dat bedrijf nam onlangs nog Ziggo over.

Vodafone zou met de overname haar positie in de markt in verschillende landen enorm kunnen versterken. De provider met de rode huisstijl zou zich daarmee willen richten op zogenaamde 'quad-play' pakketten: internet, digitale tv, vaste telefonie en mobiele telefonie.

Reuters, de bron van dit gerucht, zegt zelf vijf verschillende bronnen te hebben die allemaal bevestigen dat Vodafone een overname in de planning heeft. Liberty Global is voor Vodafone een interessante partij, omdat het in twaalf landen in Europa een eigen kabelnetwerk heeft en in sommige landen ook een mobiel netwerk.Vodafone moet voor de overname wel flink in de buidel tasten. Op het moment is Liberty Global zo'n 33 miljard euro waard. De verwachting is dat Vodafone met meer dan dat op de proppen moet komen: waarschijnlijk zo'n 40 tot 48 miljard euro.

Geld is echter geen probleem voor Vodafone. In 2013 verkocht het haar aandelen van Verizon, een Amerikaanse provider. Dat leverde het bedrijf zo'n 104 miljard euro op. Met dat kapitaal investeert de provider overigens al in nieuwe 4G-netwerken en in andere overnames.

Mocht Vodafone daadwerkelijk een bod doen op Liberty Global, dan moeten de Europese toezichthouders zich nog buigen over de overname. De kans is groot dat er op bepaalde markten nog maar beperkte ruimte voor concurrenten overblijft. Ook voor Nederland zou dit kunnen gelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: