05/02/15 Consument met stadsverwarming niet voldoende beschermd

Maak je gebruik van stadsverwarming, dan bestaat de kans dat je op dit moment te veel betaalt. Dit komt volgens de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond door fouten in de nieuwe 'Warmtewet'.

De wet is op 1 januari 2014 in het leven geroepen zodat de overheid toezicht kan houden om leveranciers van stadsverwarming. Er zijn onder meer maximumtarieven opgenomen, welke gebaseerd zijn op de gasprijzen van de drie grootste leveranciers: Nuon, Eneco en Essent.

Met stadsverwarming zit je vaak vast aan één leverancier – overstappen is dus niet mogelijk en dus kunnen consumenten prijsvoordelen van budget-aanbieders mislopen. Volgens de belangenbehartigers zijn consumenten onvoldoende beschermd, en betalen te veel. Het kabinet zou daarom onderzoek moeten doen naar energierekeningen van consumenten met stadsverwarming, en consumenten met een reguliere cv-ketel. Daaruit moet blijken of huishoudens met stadsverwarming te veel betalen.

Ook de Autoriteit Consument en Markt wil dat de consument nooit duurder uit is dan met een gewone gasaansluiting. Toch zet ook de ACM twijfels bij de uitvoering van het principe in de praktijk.

Sinds de invoering van de warmtewet zijn er bij VEH 7.500 klachten binnen gekomen, en bij de ACM 970. De helft van de klachten gaat over de prijzen. Met name huurders zouden in de praktijk vaak te veel betalen, omdat ze zowel via de huur als via het vastrecht aan de energieleverancier betalen voor de aanschaf en onderhoud van de warmte-installatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: