23/05/14 Duitse stroom zorgt voor lage rekeningen Nederlander

Elektriciteit is in Nederland een stuk goedkoper geworden door stroom te importeren uit Duitsland. Dat blijkt uit een onderzoek van netbeheerder TenneT.

We betalen maar liefst zo'n 30 procent minder aan stroom dan onze oosterburen! De Duitser betaalde in 2013 gemiddeld zo'n 280 euro per megawattuur, 'wij' nog geen 200 euro.

In Duitsland wordt veel stroom opgewekt met wind- en zonne-energie. Daardoor ligt de marktprijs van de stroom een stuk lager, maar de aanleg van nieuwe windmolenparken is duur. Dit wordt dor de Duitse overheid gesubsidieerd, maar de consument moet meebetalen aan deze subsidies.

Omdat de marktprijs lager ligt, wordt veel stroom naar Nederland getransporteerd. Gebruik je hier de Duitse stroom, dan betaal je niet mee aan de subsidies. Dit geldt niet alleen voor consumenten, maar ook voor bedrijven.

Daarnaast heeft Duitsland vaak een overschot aan zonne- en windenergie, wat vervolgens in Nederland tegen bodemprijzen wordt gedumpt. TenneT is bezig om de verbindingen tussen ons land en dat van onze oosterburen te uit te breiden, zodat er nog meer goedkope stroom deze kant op gehaald kan worden.

Wel is het zo dat de Nederlandse gas- en kolencentrales hierdoor minder werk hebben – sommige centrales liggen zelfs al helemaal stil. De inkomsten van 'onze' energiebedrijven lopen daarom terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: