31/12/13 Energietarieven bijna gelijk in 2014

De energieprijzen zullen in 2014, in tegenstelling tot eerdere berichten, amper dalen. Een gemiddeld huishouden gaat slechts zo'n 5 euro per jaar minder betalen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssites Gaslicht en Energiewereld. Verwacht werd dat de kosten met wel 50 of 60 euro zouden dalen door dalende netwerk- en energietarieven. Door hogere belastingen wordt dit echter weer teniet gedaan.

De energiebelasting stijgt met 15 euro, en de Opslag Duurzame Energie gaat met 10 euro omhoog. Van je energierekening bestaat ongeveer een derde uit belastingen.

Het ACM wist afgelopen oktober nog te melden dat de energietarieven de komende jaren flink zullen worden verlaagd, wat consumenten en bedrijven een besparing van maar liefst 2 miljard euro zou gaan opleveren. De uiteindelijke besparing valt in de praktijk vies tegen.

Overstappen naar een andere leverancier zal ook in 2014 nog lonend zijn. In totaal zijn er zo'n 1,8 miljoen overstappers, een recordaantal. Stap je over, dan kan je honderden euro's per jaar besparen. Wil je liever niet weg bij je huidige aanbieder, dring dan bij een contractverlenging wel aan op kortingen – deze gelden voor nieuwe klanten, maar vaak ook voor bestaande.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: