02/12/13 Europeanen miljarden duurder uit bij afnemen energie

Door vertragingen die zijn opgelopen bij de oprichting van een uniforme energiemarkt zijn Europeanen in 2012 voor miljarden euro's duurder uit geweest bij het afnemen van gas en stroom.

De uniforme energiemarkt moet eind 2014 een feit zijn. Dat maakte ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators), een EU-instantie, bekend.

De prijzen voor stroom zijn volgens ACER in 2012 met gemiddeld 4,6% gestegen, en voor gas met maar liefst 10%. De koppeling in handel van energie tussen Nederland, België, Duitsland en Frankrijk heeft ook vertraging opgelopen. De deelnemende partijen worden het niet eens over wie de technologie levert om de handel mogelijk te maken. Dit heeft voor een (tijdelijke) stop in het project gezorgd.

Volgens ACER is het verstandig om over te stappen naar een andere leverancier, omdat dit een betere prijs kan opleveren. Wel zegt ACER dat dit niet altijd even eenvoudig is, omdat er in sommige landen te weinig marktwerking is en een te kleine marge om flink op prijs te kunnen concurreren.

Dat de EU er een potje van maakt is niet de enige reden dat veel consumenten te veel betalen voor hun energie. Volgens ACER zijn ook te veel klanten passief. Ze zijn niet op de hoogte van flinke prijsverschillen of zijn loyaal aan hun huidige leverancier. Ook denken veel mensen dat ze een risico lopen bij een overstap naar een onbekende partij. Dit is absoluut overbodig – je hoeft bij een overstap niets te veranderen in je meterkast, en ook zit je nóóit zonder stroom of gas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: