26/02/16 Weg open voor eSim dankzij eSim standaard

De wereldwijde organisatie voor Mobile Operators, GSMA, heeft de standaard bekend gemaakt waarop de embedded sim, eSim, zal worden gebaseerd.

Wat is eSim?

ESim is de toekomst van de simkaart. Met de nieuwe eSim krijgt elk apparaat een interne simkaart waarmee het kan worden aangesloten op een netwerkoperator. Niet alleen telefoons zullen hiermee toegang tot het mobiele netwerk hebben. Ook smartwatches, fitness banden en tablets zijn straks direct aangesloten op bijvoorbeeld een Sim Only netwerk. GSMA komt nog met specificaties voor elk soort apparaat dat een geïntegreerde simkaart kan gaan bevatten.

Toekomst van de Simkaart

De eSim gaat niet direct de traditionele simkaart vervangen. Het is een alternatief om fabrikanten een optie te geven behalve telefoons ook andere apparaten direct te verbinden met mobiele netwerken. Vooral met het oog op de snelle netwerken als G5 en ‘The Internet of Things’ is dit een logische stap.

De eSim specificaties die zijn gepubliceerd door GSMA worden ondersteund door de grootste operators in de wereld. Je moet denken aan; AT&T, Deutsche Telekom, Orange, Telefónica, Transatel, Verizon, Vodafone en nog vele anderen. Voor de toekomst van deze nieuwe simkaart optie zijn natuurlijk ook de sim- en chipsetproducenten en telefoonfabrikanten nodig en ook zij staan achter de specificaties van GSMA.

eSim in cijfers

De komende jaren zal de eSim steeds belangrijker worden. Naast jaarlijks geschatte groei percentages van 95 procent worden ook jaarlijkse omzetcijfers van 5,4 miljard dollar genoemd voor producenten van de ´embedded sims´. Sterker nog in dezelfde periode groeit de traditionele simkaart omzet tot wel 8,6 miljard dollar. Exorbitante groei en omzet cijfers die verklaart worden doordat, behalve de GSMA eEim specificaties, de simkaartomzet sterk gaat groeien door technologische ontwikkelingen als the Internet of Things.

Stoeit de gemiddelde telefoonbezitter nu nog met micro-, nano- of gewone simkaarten. Straks heeft iedere nieuwe telefoon een eSim. Zo hoef je geen telefoons meer te slopen om een kaartje in toestel te stoppen. Samsung heeft al gemeld dat zij de nieuwe smartwatch lanceren met een ESim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: