06/02/15 10% mobiele internetters verbruiken 80% verkeer

Van al het mobiele internetverkeer wordt 80% van het dataverkeer door 10% van de gebruikers veroorzaakt. Dit blijkt uit onderzoek van Gigaom.

Op dit moment wordt er wereldwijd maandelijks maar liefst 2,5 miljard gigabyte verbruikt aan mobiel dataverkeer, aldus Cisco Systems. Daarvan wordt dus het grote merendeel door een kleine groep gebruikers verstookt. Je verwacht dat de grootverbruikers met name in welvarende landen huizen, maar de '10%' komen ook uit minder ontwikkelde landen.

Wel hebben de grootverbruikers, ongeacht het land waar ze wonen, beschikking over de meest geavanceerde smartphones en tablets. Vaak zijn deze gebruikers ook met meerdere gadgets online. In 2014 is het mobiele dataverkeer verdubbeld.

Ook bijzonder is dat slechts 20% van de netwerkantennes 80% van het dataverkeer moeten verwerken. Deze antennes staan – uiteraard – in dichtbevolkte gebieden. Ook ziet de onderzoeker dat de mobiele 3G- of 4G-verbinding vaker dienst doet als alternatief voor een Wi-Fi verbinding. Dat is met de nieuwste 4G-netwerken ook geen probleem: in Nederland haal je maximaal 225 Mb/s, en dat is vaak sneller dan de duurste adsl- of kabelverbindingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: