09/01/15 2015: hoe groot kan een smartphone worden?

De laatste paar jaar zijn smartphones flink in formaat gegroeid. De tijd dat telefoons zo klein mogelijk moesten zijn, lijkt eeuwen geleden. Hoe groot moeten de displays van smartphones worden?

De vraag groeit

Apple bracht in 2007 de eerste iPhone uit, en revolutioneerde daarmee de smartphonemarkt. Dat toestel had een scherm van 3,5 inch: anno 2015 een ontzettend klein scherm. Toch heeft Apple daar tot aan 2012 aan vastgehouden; pas toen kwam de iPhone 5 met een scherm van 4 inch uit. De concurrentie had toen al door dat veel consumenten liever een nóg groter scherm wilden. Apple kon niet anders dan grotere iPhones uitgeven.

Phablet

Op dit moment hebben de toptoestellen van fabrikanten als Samsung, HTC, Sony en LG allemaal een schermdiagonaal van minimaal 5 inch. Smartphones met een dergelijk groot scherm zijn een tijdlang aangeduid als 'phablets', kruisingen van een smartphone en een tablet. Die term lijkt inmiddels alweer achterhaald, aangezien alle smartphones (inclusief goedkopere modellen) het formaat van een phablet hebben bereikt.

Gewenning

Een groter display went snel. Veel consumenten die jarenlang een iPhone 4 hebben gebruikt zijn huiverig om over te stappen naar een groter model, omdat dit onhandig en lomp lijkt. Na enkele dagen met een groter scherm is het voor velen al bijna onmogelijk om terug te gaan naar het kleinere toestel: een groter scherm went ontzettend snel. Ondanks dat brengen sommige fabrikanten nog 'mini'-versies uit van hun toppers, zoals de Samsung Galaxy S5 Mini, Sony Xperia Z3 Compact en de HTC One Mini 2. Toch hebben die toestellen nog schermen van 4,5 inch.

Wat brengt de toekomst?

Smartphones met een kleiner scherm zullen snel tot het verleden behoren. Fabrikanten hebben de afgelopen jaren ieder nieuw toptoestel een groter scherm meegegeven, maar het maximale formaat lijkt te zijn bereikt. De grootste smartphones van dit moment hebben een scherm van ongeveer 6 inch. Ter vergelijking: kleinere tablets zoals de iPad Mini hebben een display van 7 inch. Nóg grotere schermen zijn dus geen optie. Schermformaten die we op dit moment het meeste zien (5 tot 5,5 inch) lijken voor velen het ideale formaat.

Fuuuuuuuutuuuuuurrrrrreeeeeee

Niet alleen de schermen zijn gegroeid, maar ook de behuizingen. Toestellen hebben altijd nog flinke randen, met name aan de boven- en onderzijde. Het is aan de fabrikanten om de randen te komende tijd te minimaliseren, zodat de forse modellen alsnog goed te bedienen zijn en handzaam blijven. LG loopt op dit moment voorop: de randen van bijvoorbeeld de LG G2 en G3 zijn al dunner dan die van andere toestelmakers.

Fabrikanten werken daarnaast aan geavanceerdere schermen. Zo hebben LG en Samsung displays gemaakt die over de zijkanten van het toestel doorlopen, en ook zijn buigbare en zelfs oprolbare schermen een feit. Het is een kwestie van tijd voordat er daadwerkelijk toestellen met een dergelijk scherm geproduceerd kunnen worden. Smartphones kunnen op die manier compact blijven, maar met een scherm worden uitgerust dat qua formaat kan worden aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: