05/06/14 Android KitKat doorgebroken door nieuwe smartphones

De nieuwste versie van Android, 4.4 KitKat, is dankzij de introductie van veel nieuwe smartphones eindelijk definitief doorgebroken. Bijna 14 procent van alle Android telefoons draait op KitKat.

KitKat is al in oktober 2013 geïntroduceerd. Het marktaandeel van deze versie steeg echter maar langzaam. Veel smartphones draaiden nog op een oudere versie, zoals Jelly Bean of Gingerbread.

Door de komst van toestellen als de Samsung Galaxy S5, HTC One M8 en de Sony Xperia Z2 neemt het aandeel echter flink toe. Nog altijd is KitKat niet de meest gebruikte versie: ruim de helft van alle Android smartphones draait op Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3).

Wel neemt het aandeel van de oudere versies iedere maand af. Toch is er nog een sterke versplintering aanwezig, en dit is een zwak punt van Google's besturingssysteem.

Niet alle toestellen kunnen of worden van de nieuwste versie Android voorzien door de fabrikant. Het klaarstomen van een nieuwe versie voor het hele portfolio kost vaak veel tijd, en dus geld. Oudere toestellen blijven hierdoor vaak steken op een oudere versie.

Zo is Android 2.3 Gingerbread nog altijd goed voor bijna 15% marktaandeel. Die versie is al 3,5 jaar oud. De volgende versie zou nummer 4.5 dragen, en volgens geruchten eind juni door Google gepresenteerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: