10/09/13 Apple kondigt de iPhone 5S officieel aan!

iPhone 5S kleuren

Het is na maandenlange geruchten eindelijk zover: de iPhone 5S is een feit, en het is de meest geavanceerde iPhone ooit. Ook de iPhone 5C is gepresenteerd, de 'budget' versie van de iPhone 5S. Apple had met de presentatie niet veel verrassingen in petto.

Nieuwe processor: de 64-bits A7-processor

Zoals verwacht is de iPhone 5S een aardige upgrade ten opzichte van de iPhone 5. Qua uiterlijk is de iPhone 5S praktisch niet gewijzigd. Het binnenwerk echter wel: de nieuwe A7-processor is een 64-bits chip! Volgens Apple is de concurrentie (lees: Samsung) daar nog niet eens mee bezig. Dit heeft tot gevolg dat de A7-chip 56 keer (!) zo snel is als die van de eerste iPhone, en twee keer zo snel als de iPhone 5.

De nieuwe chip stelt je in staat om verbluffend mooie games te spelen, zoals Infinity Blade III. De graphics van dit soort moderne games zijn, voor een smartphone, belachelijk mooi.

M7

Ook heeft Apple een extra chip in de iPhone 5S geplaats: de 'M7'. Dit is een chip die constant je bewegingen registreert. Dit is erg handig voor fitness apps. Nike brengt een nieuwe app uit: Nike+ Move, waarmee je je activiteiten kan bijhouden.

Sterkere accu

De accu is ook verbeterd. De nieuwe accu heeft een standby-tijd van 250 uur (de iPhone 5 gaat 225 uur mee), 10 uur spreektijd, 10 uur browser met 4G en 40 uur muziek luisteren.

Camera

De nieuwe cameralens kan meer licht opvangen (F/2.2 diafragma) en de sensor is 15% groter, waardoor je scherpere foto's kan maken. De flitser is ook sterker, en vangt de kleuren goed op. Zo goed, dat Apple een naam heeft verzonnen voor de flitser: True Tone. Ook heeft de camera automatische beeldstabilisatie.

Video opnemen kan (in 720p-resolutie) in maar liefst 120 fps, waardoor je slow motion filmpjes kan opnemen. Natuurlijk kan je ook 'gewoon' in 1080p filmen.

Nieuwe kleuren

De iPhone 5S is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, wit/zilver en… goud. Het is meer een champagne-kleurig toestel dan een geel-gouden toestel, en daar zijn we erg blij mee.

Qua geheugen is de iPhone 5S verkrijgbaar vanaf 16 GB. Ook kan je kiezen voor een variant met 32 GB, en een met 64 GB. Deze versies kosten respectievelijk, en traditioneel, 100 en 200 euro meer. Er is geen variant met 128 GB aangekondigd.

Vingerafdruk scanner!

Nieuw in de iPhone 5S is vingerafrukscanner: Touch ID, zodat je geen wachtwoord meer hoeft in te stellen. De scanner zit in de home-button. Je hoeft de button niet eens in te drukken om je iPhone 5S van de vergrendeling af te halen. Je kan meerdere vingerafdrukken instellen, zodat ook je naasten van je iPhone gebruik kunnen maken. Ook kan je met Touch ID aankopen doen in iTunes of de App Store.

iOS 7 vanaf 18 september

iOS 7, de nieuwe versie van Apple's OS, is vanaf 18 september te downloaden. De nieuwe versie ziet er voor het eerst compleet anders uit dan haar voorgangers. Icoontjes zijn feller vormgegeven en de hele stijl is een stuk 'platter'. iOS 7 past qua uiterlijk erg goed bij de iPhone 5C. Daarbij krijg je gratis apps als iPhoto, iMovie en iWork.

Verkrijgbaarheid en prijs

De iPhone 5S is verkrijgbaar vanaf 13 september en kost in de VS 199 dollar, met abonnement. Op 20 september liggen de nieuwe iPhones in de winkels in Canda, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. In december liggen de telefoons in meer dan 100 landen in de winkels.

Wanneer de telefoon precies in Nederland te koop is, is helaas nog niet bekend. Schrijf je in voor de iPhone Deals Reminder Service om als eerste op de hoogte te zijn wanneer de iPhone 5S te bestellen is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: