17/12/14 Apple stopt verkoop iPhone in Rusland tijdelijk

Apple heeft een rigoureuze beslissing genomen: het stopt tijdelijk met de verkoop van de iPhone in Rusland. Dit omdat de Russische munt, de roebel, sterk in waarde daalt.

De roebel daalt bijna dagelijks in waarde door economische sancties vanuit het Westen en door dalende olieprijzen. Apple moet haar inkomsten uit Rusland omwisselen in euro's of dollars, en dat zorgt voor een flink koersverlies. De roebel is zo instabiel dat Apple ook geen prijscorrectie kan doorvoeren.

Apple gaat als gevolg hiervan waarschijnlijk nieuwe prijzen voor de iPhone bepalen zodra de munt weer in rustiger vaarwater komt. De kans is groot dat de iPhone een stuk duurder uit zal vallen dan voorheen.

Hoewel Rusland een gigantische afzetmarkt is voor Apple, steunen marktanalisten de beslissing. De marges van Apple komen onder druk te staan wanneer de verkoop door zou gaan, wat negatief kan zijn voor de winstgevendheid van het Amerikaanse bedrijf.

[Update 23-12-2014] De iPhones zijn weer verkrijgbaar in Rusland. Zoals verwacht zijn de toestellen nu duurder. Een iPhone 6 met 16 GB opslagruimte ging eerst over de toonbank voor 39.990 roebel (599 euro), inmiddels moet je er maar liefst 53.990 roebel voor neertellen (ruim 800 euro).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: