20/08/14 Betrokken in een ongeluk? Smartphone inleveren!

Ben je in de toekomst als automobilist betrokken bij een ongeval, dan is het mogelijk dat je direct je smartphone aan de politie moet afstaan.

De agent ter plaatse kan dan je telefoon uitlezen om te checken of je op het moment van het ongeluk met je gadget bezig was. Dit zal helpen om de schuldvraag te bepalen, aldus Monique Matze van de Nationale Politie. Agenten worden inmiddels opgeleid om de mobieltjes uit te lezen.

De gegevens zullen overigens alleen als aanvullend bewijs dienen. Het zal nooit volledig doorslaggevend kunnen zijn, want het is lastig te bewijzen dat het gebruik van een smartphone de oorzaak is, aldus Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie. Ook Veilig Verkeer Nederland ziet nog beren op de weg. 'Als er meerdere mensen in de auto zitten, kunnen er ook meerdere mensen met die telefoon hebben gebeld. Dus dat zegt niets.'

Het is in Groot-Brittanië al langer gebruikelijk om je telefoon tijdelijk af te staan na een verkeersongeval. In Nederland is het al wettelijk toegestaan, maar wordt het slechts in specifieke gevallen toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: