13/07/15 Bijna alle winst smartphonemarkt voor Apple

Apple is nagenoeg de enige speler op de smartphonemarkt met zwarte cijfers op de kwartaalrekeningen. Het Amerikaanse bedrijf is goed voor 92% van alle winsten.

Aartsrivaal Samsung pakte 15%. De twee komen samen op meer dan 100% uit omdat er ook bedrijven geld hebben verloren – onderaan de streep komen alle fabrikanten samen op 100% uit.

Dat Apple goede zaken doet heeft onder andere te maken met de hoge gemiddelde verkoopprijs van hun toestellen. Die is het afgelopen jaar van 540 naar 591 euro gestegen, onder andere door duurdere toestellen als de iPhone 6 Plus. Dat model begint (zonder abonnement) bij 799 euro. Apple neemt wereldwijd ongeveer 20% van de verkopen voor haar rekening.

Twee jaar geleden zag het toneel er nog anders uit: Apple pakte toen 57% van de winst, en Samsung 43%. Het Koreaanse Samsung heeft het lastiger gekregen na tegenvallende verkopen van de Galaxy S5. De Galaxy S6 verkoopt beter, maar waarschijnlijk onvoldoende om het bedrijf naar haar oude winstpatroon te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: