18/02/15 Google wordt zenuwachtig van Xiaomi

Xiaomi, een Chinese fabrikant van Android smartphones, promoot op haar toestellen geen apps van Google, maar van eigen makelij. Dit maakt Google zenuwachtig.

Google heeft makers van toestellen met Android verplicht om Google-apps standaard te installeren op het thuisscherm van de telefoon. De apps zijn overigens door de gebruiker zelf aan te passen of te verwijderen. Doet een fabrikant dit niet, dan krijgt de gebruiker geen toegang to de Google Play Store om apps te downloaden. Google zou voor Xiaomi in eerste instantie een uitzondering hebben gemaakt.

Nu groeit Xiaomi echter als kool – in thuisland China zou het inmiddels meer smartphones verkopen dan Samsung. Het merk is een waardering van 45 miljard dollar één van de hoogst gewaarderde startups ter wereld. Dat baart Google zorgen: Xiaomi heeft de potentie om wereldwijd tot een grote speler uit te groeien, en dan ziet Google natuurlijk het liefst eigen diensten actief gepromoot worden.

Xiaomi heeft al een eigen app-winkel ontwikkeld, en zelfs een eigen zoekmachine voor producten. Ook is het niet nodig om in die aparte app-store met een Google-account in te loggen. Voorlopig zullen de goedkope maar kwalitatief goede smartphones van Xiaomi nog niet in de VS en in Europa op de markt komen, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: