26/03/14 HTC One M8 vs. Samsung Galaxy S5

De strijd der titanen in het Android-landschap is volledig losgebarsten, nu alle fabrikanten hun toptoestellen hebben aangekondigd. Tussen twee kemphanen zal het in 2014 in het bijzonder draaien: HTC en Samsung. Welk toestel zal de harten van smartphone-minnend Nederland winnen?

Design

Tenzij je allergisch voor aluminium bent, zien we niet in waarom je het design van de Galaxy S5 boven die van One M8 zou verkiezen. Het metaal voelt erg luxe en de afwerking is bijzonder indrukwekkend. Het plastic van de Galaxy S5 steekt hier vrij schril en goedkoop bij af. Wel is de Galaxy S5 dunner dan de One M8 (8,1 mm vs. 9,4 mm), maar de One M8 ligt lekkerder in de hand.

Ben je op zoek naar een goudkleurig toestel, dan is de subtiele gouden tint van de One M8 ook stukken mooier dan de pleisterkleur van de Galaxy S5. De HTC One M8 wint het op dit vlak met vlag en wimpel.

HTC One M8 vs. Samsung Galaxy S5

Snelheid

Zowel de HTC One M8 als de Samsung Galaxy S5 maken gebruik van de supersnelle Snapdragon 801-processor, en beide toestellen hebben 2 GB aan RAM. Qua hardware spelen de telefoons dus gelijk.

Beeldscherm

De schermen van de toestellen zijn nagenoeg even groot: de Galaxy S5 is 0,1 inch groter. Ook de resolutie is met 1920 x 1080 (Full HD) hetzelfde. De kleuren van beide schermen zijn vol en levendig: er is hier geen duidelijke winnaar aan te wijzen.

Geheugen

De 'oude' HTC One had geen uitbreidbaar geheugen, en daar heeft HTC van geleerd. De nieuwe One M8 heeft een slot voor een kaartje van maximaal 128 GB, net als de Galaxy S5. Standaard beschikken beide telefoons over 16 GB aan intern geheugen.

Camera

De Samsung Galaxy S5 heeft een goede 16 megapixel-camera met de gave mogelijkheid om in 4K-resolutie te filmen. De camera stelt erg snel scherp en heeft voldoende functies.

De camera van de HTC One M8 bestaat uit 2 lenzen: een lichtsterke 'hoofdlens' van 4 megapixel en een kleinere lens. Door deze extra lens kan je na het nemen van een foto de diepte en het focuspunt kiezen en aanpassen. Een interessante feature, maar we kiezen toch voor de kwaliteit van Samsung's camera.

Accu

Een belangrijk aspect van een moderne smartphone is een forse accu. Samsung wint dit onderdeel met een accu van 2800 mAh: de One M8 moet het doen met 2600 mAh. De Galaxy S5 heeft dus een langere standby- en spreektijd.

Extra's

De Samsung Galaxy S5 heeft geinige extraatjes zoals een vingerafdrukscanner er een hartslagmeter. De scanner is handig in het dagelijks gebruik en zal beveiligt je toestel goed, maar de hartslagmeter voelt 'gimmicky'. Samsung zet vol in op de Galaxy S5 als sport-accessoire, maar we betwijfelen hoeveel gebruikers hun pols uiteindelijk checken met de meter.

Wel is de Samsung Galaxy S5 stof- en waterdicht, een eigenschap die alle smartphones wat ons betreft mogen hebben.

De winnaar

Op veel vlakken zijn de twee toestellen gelijkwaardig – de winnaar wordt bepaald aan de hand van details. De zaken die de Galaxy S5 uniek maken voelen als een gimmick, en dragen niet voldoende aan de totale ervaring die een dure smartphone je moet bieden.

De HTC One M8 doet dat met zijn superluxe uiterlijk wél. De One M8 is ongeëvenaard als het aankomt op een 'premium' gevoel. Wel heeft de Samsung Galaxy S5 een sterkere accu en wat ons betreft een betere camera: geen onbelangrijke zaken. Toch laten we HTC als winnaar uit de bus komen. Bij een toestel uit het premium segment hoort een premium gevoel en de HTC geeft dat als beste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: