02/05/16 Intel stapt uit smartphone-race

Asus Zenfone met Intel Atom-processor

Processorfabrikant Intel schrapt haar toekomstige twee reeksen processoren voor tablets en smartphones. De SoFIA- en Broxton-processoren zouden oorspronkelijk tegen het einde van dit jaar hun opwachting gaan maken, maar met deze zet stapt Intel feitelijk uit de markt voor smartphones en tablets. Nu gaat het concern zich richten op modemtechnologie en toekomstige mobiele verbindingen zoals 5G.

De bevestiging van dit nieuws door Intel komt nadat geruchten over het schrappen van de aanstaande chips steeds hardnekkiger begonnen te worden. Enkele weken geleden liet het bedrijf al weten sterk te gaan reorganiseren om de kosten te drukken, waarbij wereldwijd in totaal 12,000 banen verloren gaan. De afzegging van deze chipsets zou in de lijn van deze herstructurering liggen, omdat de Intel-tak voor tablets en smartphones het al de nodige jaren erg zwaar heeft.

Moeilijke start

Na vijf jaar trekt Intel de stekker dus voorlopig uit haar mobiele projecten. De zojuist genoemde SoFIA-lijn was bedoeld voor goedkope smartphones, terwijl Broxton de plaats in zou gaan nemen van de huidige Cherry Trail-reeks die voor tablets en duurdere smartphones bestemd is. Om een voet tussen de deur te krijgen op deze mobiele markten, heeft Intel de afgelopen jaren vele miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de SoC’s.

Het bedrijf heeft het echter al vanaf het begin af aan moeilijk gehad om mee te komen. SoC’s van het merk ARM zijn in deze markt superieur in stroomverbruik en effectiviteit. De relatieve eenvoud van de ARM-processorontwerpen heeft gezorgd voor een flink voordeel. De Intel Atom-lijn is in de loop der jaren wel flink verbeterd en ook sterk in schaal verkleind, maar het uiteindelijke product bleef in de praktijk achter bij de concurrentie van Qualcomm en Samsung, dat al jaren processors leverde voor Apple’s iPhones. Dat is terug te zien in het huidige aanbod van Intel, bijna geen enkele topfabrikant is in de afgelopen jaren in zee gegaan met het bedrijf. Enkel Asus maakt momenteel gebruik van mobiele Intel-processoren, in de Asus ZenFone-reeks.

Verstoorde plannen

De Broxton-processoren hadden hier verandering in moeten brengen aan de bovenkant van de markt, maar de productreeks werd eind vorig jaar al een eind naar achteren geschoven op de planning. Intel moest in 2015 al pas op de plaats maken ten opzichte van de bekende Moore’s Law. Die Wet van Moore uit 1965, van Intel’s medeoprichter Gordon Moore, houdt in dat het aantal transistoren op een bepaald oppervlak van een chip min of meer verdubbeld iedere twee jaar. Hoe kleiner transistoren worden gemaakt, hoe sneller er problemen ontstaan in de communicatie van de chip.

Intel heeft door de omvang van het bedrijf en monsterlijke budget de afgelopen jaren altijd een voordeel gehad bij de ontwikkeling van nieuwe productieprocessen. Het groeiende aantal problemen wat Intel tegenkwam bij de schaalverkleining van haar mobiele producten, zorgde echter dat haar troefkaart teniet werd gedaan. De concurrentie heeft haar achterstand voor een groot deel in kunnen lopen. Het is nu dus ook in de bovenste lagen van het Intel-management doorgedrongen dat de competitie van andere chipbakkers toch echt te sterk blijkt te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: