10/09/13 Keuzehulp: iPhone 5 vs. iPhone 5S

Apple heeft op 10 september de iPhone 5S officieel aangekondigd. Vanaf eind september zal de nieuwe smartphone in de winkels liggen. Aangezien beide toestellen qua uiterlijk praktisch gelijk zijn, rijst de vraag bij velen: moet ik de iPhone 5, of de duurdere iPhone 5S kiezen?

De verschillen tussen de twee toestellen zitten 'm in de hardware. Zo is de iPhone 5S – uiteraard – een stuk sneller dan de iPhone 5, en heeft de 5S ook een betere camera. De belangrijkste verschillen hebben we hier voor je samengevat:

  iPhone 5 iPhone 5S
Processor Apple A6 Apple A7
RAM 1 GB N.n.b.
Camera 8 megapixel (F/2.4) 8 megapixel (F/2.2)
Flitser LED Dual-LED True Tone
Frontcam 1.2 megapixel 1.2 megapixel
Afmetingen 123.8 x 58.6 x 7.6 mm 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Gewicht 112 gram 112 gram
Touchscreen 4 inch IPC LCD 4 inch IGZO
NFC Niet aanwezig N.n.b.
Geheugen 16, 32 of 64 GB 16, 32 of 64 GB
Accu 225 uur stand-by 250 uur stand-by
Kleuren Zwart en wit/zilver Zwart, wit/zilver en goud
Prijs Los vanaf 580 euro Vanaf 699 euro

iPhone 5S design

Zowel de iPhone 5S als de iPhone 5 draaien op iOS 7, de nieuwste versie van Apple's besturingssysteem. Ook de oudere iPhone 4 en 4S draaien iOS 7. Heb je een iPhone 3GS, dan kan je helaas geen gebruik maken van iOS 7.

Nieuwe kleuren iPhone 5S

De iPhone 5S is verkrijgbaar in twee nieuwe kleuren: champagne-goud en antraciet. De nieuwe kleuren zijn vrij subtiel en, toegegeven, best stijlvol. De 'oude' iPhone 5 is niet in deze kleuren te koop. Verder is het design vrijwel gelijk gebleven – alleen een getrained oog zal de iPhone 5 van de 5S kunnen onderscheiden.

Snellere processor

Zoals gebruikelijk heeft Apple de nieuwe iPhone weer een stuk sneller gemaakt dan haar voorganger. De nieuwe Apple A7-chip is een quad-core processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz. Dit maakt de iPhone 5S in vergelijking met de 5  twee keer sneller. De iPhone 5 was al een bijzonder vlot toestel, maar de iPhone 5S is helemaal een bakbeest. Zeker met het spelen van games zal de hardware goed tot z'n recht komen.

Camera

Ook de camera heeft een aardige upgrade gekregen. De 8 megapixel camera van de iPhone 5 was al van goede kwaliteit, maar die van de iPhone 5S is nog een stukje beter. De lens van de 12 megapixel camera vangt meer meer licht op, waardoor foto's met weinig licht een stuk beter uit zullen komen. Daarbij is de iPhone 5S voorzien van een sterkere flitser.

Vingerafdruk-scanner en NFC

Een leuke nieuwe toevoeging van de iPhone 5S is de vingerafdrukscanner. De

De iPhone 5S is de eerste iPhone met NFC (Near Field Communication). Dit is een techniek die nodig is om bijvoorbeeld mobiel betalen mogelijk te maken. Ook kan NFC gebruikt worden om met randapparatuur te communiceren. Om de betalingen veilig te laten verlopen, heeft Apple een vingerafrukscanner in de 5S geïmplementeerd. Mocht je toestel gestolen worden, dan kan de onrechtmatige eigenaar geen betalingen uitvoeren.

Verkrijgbaarheid

De iPhone 5 is al sinds oktober 2012 te koop. De iPhone 5S moet eind september 2013 in de winkels liggen. Of dit ook voor Nederland geldt, is niet bekend. Het toestel zal zonder abonnement waarschijnlijk te koop zijn voor iets minder dan 700 euro. Met abonnement van bijvoorbeeld T-Mobile, Vodafone of KPN kan je de iPhone 5S gratis kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: