03/11/14 ‘Marktaandeel Android kan niet verder groeien’

Google's mobiele besturingssysteem Android kan niet nog meer marktaandeel verwerven. Er is op dit moment een balans ontstaan tussen Android, Apple's iOS en Windows Phone van Microsoft.

Dat stellen marktonderzoekers en analisten. Op Android's absolute piek in het tweede kwartaal van 2014 had het OS een aandeel van maar liefst 85%. Door de komst van de iPhone 6 en 6 Plus van Apple daalde het aandeel naar 84%.

De onderzoekers verwachten dat het marktaandeel rond de 85% zal blijven schommelen. iOS zal goed zijn voor zo'n 12% en Windows Phone voor 3%. BlackBerry behoudt een aandeel van 1%.

Android zal qua marktaandeel dus niet meer groeien, wel zullen er meer Android smartphones verkocht gaan worden. Dit komt door de absolute groei van de smartphonemarkt, met name door opkomende landen als Brazilië, India en China. De markt zal in 2015 met zo'n 12% groeien, en de besturingssystemen zullen hier evenredig van profiteren.

Ook lijkt Google meer controle te krijgen over Android. Het OS is een open platform, wat betekent dat fabrikanten Android naar eigen wens kunnen aanpassen. Zo worden in China veel telefoons verkocht zonder apps van Google, zoals Google Maps of Play. Het aandeel van toestellen met dit soort software gaat omlaag. Afgelopen kwartaal was 63% van de verkochte Android toestellen voorzien van Google's diensten, tegenover 61% het kwartaal daarvoor.

Op 3 november verschijnt Android 5.0 Lollipop. De nieuwste versie is een van de grootste updates tot nu toe. De versie wordt samen met de Motorola Nexus 6 gelanceerd, een toestel dat vanaf 18 november in Nederland te bestellen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: