22/01/15 Microsoft presenteert Windows 10 voor smartphones

Microsoft's opvolger van Windows Phone 8 wordt Windows 10, een systeem dat op zowel je computer, tablet als smartphone werkt.

De oplettende lezer heeft al door dat de toevoeging 'Phone' komt te vervallen. Windows 10 krijgt op alle apparaten dezelfde naam. Het systeem moet dan ook grotendeels hetzelfde werken op je verschillende gadgets – zo moet een mail-app op je computer ook gewoon op je smartphone werken.

In principe heeft Microsoft twee versies gelanceerd: Windows 10 voor apparaten met een scherm groter dan 8 inch, en een versie voor kleinere displays. Tijdens de presentatie van Microsoft werd Windows 10 op een Lumia 1520 getoond, een forse telefoon met een scherm van 6 inch.

Windows 10 ziet er op het eerste oog overigens niet heel anders uit dan Windows Phone 8. Het startscherm is nog steeds op eenzelfde manier opgebouwd, met veel vierkante 'live tiles' en een achtergrond die je zelf in kan stellen. Toch is er aardig wat veranderd. Binnenkomende notificaties zijn daarbij gesynchroniseerd. Verwijder je op je telefoon een notificatie, dan verdwijnt dit bericht ook op je computer of tablet, en andersom.

Ook het toetsenbord is op je mobiel aan te passen en te verkleinen. Microsoft heeft ook een functie ingebouwd dat sms-berichtjes kunnen overgaan in Skype-berichten, zodat je je beltegoed of sms-bundel niet hoeft aan te spreken.

Microsoft werkt aan een nieuwe browser die je webervaring moet veranderen. De browser heeft de codenaam 'Spartan', en heeft onder andere een afleidingsvrije modus en integratie met Cortana, de spraakgestuurde software. Het is zelfs mogelijk dat Spartan de oude vertrouwde Internet Explorer-browser gaat vervangen.

Upgraden naar Windows 10 wordt overigens gratis voor iedereen die nu Windows 7, 8, 8.1 en/of Windows Phone 8.1 heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: