16/09/14 Samsung Galaxy Note 4 vs. iPhone 6 Plus

Apple heeft met de iPhone 6 Plus haar eerste stap gezet op de markt van de écht grote smartphones, de 'phablets'. Dat is een marktsegment waar Samsung met de Galaxy Note-serie de populairste toestellen in handen heeft. Hoe verhouden de twee toestellen zich?

De Samsung Galaxy Note 4 is het nieuwste model uit de Note-serie. We zetten de belangrijkste specificaties voor je op een rijtje:

  Samsung Galaxy Note 4 iPhone 6 Plus
Processor Snapdragon 805 Apple A8
Behuizing Kunststof/metaal Metaal
Waterdicht Ja Nee
OS Android KitKat iOS 8
Camera 16 megapixel 8 megapixel
Frontcam 3,7 megapixel 1,2 megapixel
Afmetingen 153,5 x 78,6 x 8,5 mm 158,1 x 77,8 x 7,1 mm
Gewicht 176 gram 172 gram
Touchscreen 5,7 inch (2560 x 1440 px) 5,5 inch (1920 x 1080 px)
PPI 515 401
NFC Ja Ja
Geheugen 32 GB 16, 64 of 128 GB
Uitbreidbaar? Ja, maximaal 128 GB Nee
Accu 3220 mAh Niet bekend
Kleuren Zwart en wit Zwart, wit/zilver en goud
Stylus Ja Nee
Adviesprijs 799 euro Vanaf 799 euro (16 GB)

 

Design | Winnaar: Apple

Ondanks dat dit een subjectieve kwestie is, zullen zullen veel smartphone-liefhebbers het er qua design over eens zijn dat Apple, zoals gebruikelijk, Samsung de loef afsteekt. Hoewel Samsung de Note 4 heeft voorzien van een metalen rand bestaat de achterkant nog altijd uit een nepleren materiaal, wat het toch een kitscherig gevoel meegeeft. De aluminium behuizing van de iPhone 6 Plus voelt en oogt simpelweg chiquer. Ook is de iPhone 6 Plus een stuk dunner dan de Note 4.

Samsung Galaxy Note 4 vs. iPhone 6 Plus

Display | Winnaar: Samsung

Het display van de Note 4 is een stuk scherper dan dat van de iPhone 6 Plus, maar de vraag is of je dit in de praktijk merkt. Het verschil tussen de full hd-resolutie van de iPhone en de qhd-resolutie van de Samsung is met het blote oog bijna niet te zien. Uiteindelijk lijken qhd-resoluties meer marketingtechnisch interessant dan dat het de gebruiker helpt aan een betere ervaring, en kost de hoge resolutie onnodig veel stroom. Wel maakt Samsung gebruik van een verbeterd AMOLED-scherm wat volgens DisplayMate een uitzonderlijk goede kleurweergave heeft. In combinatie met de hogere resolutie trekt Samsung dit onderdeel naar zich toe.

Geheugen | Winnaar: Samsung

Het geheugen van de Samsung Galaxy Note 4 bestaat standaard uit 32 GB, dat je zelf kan uitbreiden met een MicroSD-kaartje van maximaal 128 GB. De iPhone 6 Plus is een stuk beperkter op dit gebied, en biedt alleen 16, 64 of 128 GB. Dit is niet uitbreidbaar en bovendien prijzig: iedere geheugen-upgrade kost 100 euro extra.

Stylus | Winnaar: Samsung

Een phablet is in de regel een werkpaard, ideaal om lange mails te versturen, spreadsheets te openen en documenten te lezen. Omdat dat soms precisiewerk is, is een stylus (een pennetje) geen overbodig luxe. Samsung levert er standaard een bij de Note 4, de iPhone 6 Plus komt zonder stylus.

Prestaties | Winnaar: Apple

De Note 4 heeft een extreem krachtige chip onder de motorkap: de Snapdragon 805 van Qualcomm. Dit is een quad-core processor met een kloksnelheid van 2,5 GHz en op het moment van schrijven een van de snelste chips ooit. Vergelijk je deze specs met de A8-chip uit de iPhone, dan steekt deze er wat schraal tegenaf. Het is niet precies duidelijk wat voor chip het is, maar de meeste indicaties spreken van een dual-core processor van 1,5 tot 2 GHz. 

Daardoor lijkt het alsof de iPhone veel langzamer zal zijn dan de Samsung, maar niets is minder waar. In de praktijk zijn de toestellen zeer aan elkaar gewaagd, omdat Apple de software zeer precies afstelt op de hardware. De iPhone benut de processor daardoor optimaal. Omdat Apple een 'dedicated' processor heeft, kan het meer uit de chip halen dan Samsung en wint het dit onderdeel.

Camera | Winnaar: Samsung

Wederom lijkt de camera van de Samsung op papier beter dan die van Apple, maar megapixels zeggen niet veel over de daadwerkelijke kwaliteit van de foto's. Apple voorziet haar iPhones altijd van state-of-the-art camera's die bij de beste van de markt horen. Beide telefoons beschikken over optische beeldstabilisatie, zodat trillende handen niet meer voor bewogen foto's zorgen. Toch kennen we dit onderdeel toe aan Samsung: qua specificaties (en selfie-camera) wint Samsung het van Apple.

Prijs | Winnaar: Samsung

Hoewel de adviesprijzen van de twee telefoons gelijk zijn (799 euro zonder abonnement) laten we dit onderdeel toch winnen door Samsung. De iPhone 6 Plus is er namelijk vanaf 799 euro: wil je een versie met 64 GB, dan betaal je 899 en wil je 128 GB, dan ben je 999 euro kwijt. Ook zal de Note 4 waarschijnlijk sneller in prijs zakken.

Conclusie

Apple wint twee van de zeven onderdelen, Samsung wint er vijf. Baseer je je keuze puur op specificaties, dan is de Note 4 de beste keuze. Wil je graag met een gelikte smartphone over straat, dan biedt Apple het mooiste toestel. Daarbij speelt het besturingssysteem een grote rol: ben je fan van Apple's eenvoudige interface en heb je nu al een iPhone, dan voel je je met de iPhone 6 Plus als een vis in het water. Android biedt meer mogelijkheden om het toestel naar je eigen smaak in te richten: dit is puur een kwestie van voorkeur en ervaring. Beide smartphones zijn érg goed en bieden de nieuwste technologie: met geen van de twee koop je een kat in de zak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: