24/02/14 Samsung Galaxy S5 vs. Samsung Galaxy S4

Het allernieuwste Galaxy S-toestel is een feit: de Samsung Galaxy S5 komt er aan. Op welke vlakken is de Galaxy S5 beter dan zijn voorganger, en is de S5 het wachten waard? Budger zet de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Galaxy S5 vs. Galaxy S4

Design

Bij de aankondiging van de Samsung Galaxy S4 kreeg Samsung veel kritiek te verduren. De smartphone zou te veel lijken op de Galaxy S3, en qua materiaal was de S4 niet luxe genoeg voor een vlaggenschip. De Galaxy S5 heeft qua design wederom geen duidelijk update gekregen – alleen een kenner zal de S4 en S5 op het eerste oog uit elkaar kunnen houden. De S5 is qua afmetingen zelfs iets groter en zwaarder dan de S4.

Kleuren

De gewone Galaxy S5 heeft nog altijd geen metalen behuizing gekregen – de achterzijde bestaat net als bij de Galaxy S4 uit kunststof. De Galaxy S5 is verkrijgbaar in het zwart, blauw, wit en in navolging van de laatste trend ook in het goud. De Galaxy S4 is te koop in het blauw, wit, kobaltblauw, rood, zwart, bruin, roze en paars.

Waterdicht

Een groot voordeel van de Galaxy S5 is dat het toestel stof- en waterdicht is. Er is ook een Galaxy S4-variant die deze eigenschappen heeft (de S4 Active) maar deze is zwaarder en robuuster gebouwd. De Samsung Galaxy S5 kan tot een uur op een meter diep onder water blijven.

Vingerafdrukscanner

Je toestel beveiligen met alleen een pincode of patroon is niet meer voldoende. In navolging van Apple's iPhone 5S met vingerafdrukscanner, kan je ook je Samsung Galaxy S5 beveiligen met je unieke vingerafdruk! De scanner zit niet zoals bij de 5S ingebouwd in de home-knop, maar in de onderkant van het scherm. Met 8 vegen kan de S5 je vingerafdruk leren herkennen, en in totaal kan je drie afdrukken opslaan.

Onder de motorkap

De Samsung Galaxy S4 lijkt na de aankondiging van de S5 een sterk verouderd toestel, maar is dat allerminst. Nog altijd doet de Galaxy S4 mee aan de top van de markt en ook de hardware is nog uitstekend. Onder de motorkap heeft het tuning-team van Samsung de Galaxy S5 naar nieuwe hoogtes weten te pushen. De nieuwe processor (een Snapdragon 800) heeft nog steeds vier kernen, maar deze draaien op een hogere kloksnelheid.

Camera

De 13 megapixel camera van de Galaxy S4 is kwalitatief in orde, maar heeft niet mee kunnen doen aan de top van de markt. Andere fabrikanten, zoals Nokia, LG en Sony, gebruiken betere lenzen waardoor de kwaliteit van foto's in situaties met weinig licht bijvoorbeeld mooier uitvallen. De Samsung Galaxy S5 heeft een nieuwe 16 megapixel camera die een stuk lichtsterker is, en supersnel kan focussen. Je kan video's opnemen in een 4K-resolutie.

Touchscreen

Het touchscreen van de Galaxy S5 is slechts 0,1 inch groter dan die van de Galaxy S4, en heeft dezelfde resolutie. De Galaxy S4 heeft een prachtig Full HD-scherm wat resulteert in een kraakhelden touchscreen met een pixeldichtheid van 440.

Belangrijkste verschillen

  Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S4
Processor Quad-core 2.5 GHz (Snapdragon 801) Quad-core 1.9 GHz (Snapdragon 600)
RAM 2 GB 2 GB
Camera 16 megapixel 13 megapixel
Frontcam 2.1 megapixel 2 megapixel
Afmetingen 142 x 72.5 x 8.1 mm 136.6 x 69.8 x 7.9 mm
Gewicht 145 gram 130 gram
Touchscreen 5,1 inch  Full HD (432 PPI) 5 inch Full HD (440 PPI)
Geheugen 16/32 GB 16/32/64 GB
Accu 2800 mAh 2600 mAh
Prijs Vanaf €699 Vanaf €350 (na cash-back)

Prijzen

Hoe mooi een nieuwe telefoon ook is, als Nederlanders kijken we natuurlijk naar het prijskaartje alvorens we een toestel kopen. De Samsung Galaxy S5 heeft een adviesprijs van 699 euro – in de goedkoopste webshops zal deze prijs waarschijnlijk vrij snel naar het niveau van zo'n 600 euro gaan.

Cash-back

De Samsung Galaxy S4 is zonder abonnement te koop voor zo'n 450 euro. Samsung heeft echter een aantrekkelijke actie en geeft je 100 euro cash-back, waardoor de Galaxy S4 bijna de helft goedkoper is dan het nieuwste model.

Advies

De Samsung Galaxy S5 is het neusje van de zalm. De Galaxy S5 zal het hart van gadgetfreaks sneller doen kloppen, maar de Galaxy S4 is gezien de prijs/kwaliteit verhouding absoluut de beste keus. Zo veel verschil zit er namelijk niet tussen beide toestellen – niet qua hardware, en niet qua design. Vanaf april 2014 is de S5 te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: